Kamu çalışanlarının zam oranı açıklandı

Çelik yıl içinde 4+4, 2012 yılı için de yüzde 3+3 zam verileceğini açıkladı.

Kamu çalışanlarının zam oranı açıklandı

Çelik yıl içinde 4+4, 2012 yılı için de yüzde 3+3 zam verileceğini açıkladı.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Kamu çalışanlarının zam oranı açıklandı

Kamu çalışanlarının zam oranı açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı kamu işçilerine 2011 yılı için yüzde 4+4, 2012 yılı için de yüzde 3+3 zam verileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda, Hak-İş Konfederasyonu ve hükümet arasında toplu iş sözleşmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hak-İş ve Kamu İşveren Sendikaları ile geçen hafta birkaç kez bir araya geldiklerini belirterek, bugün yapılan bir değerlendirme toplantısıyla anlaşmaya vardıklarını ifade etti. 

AK Parti iktidarları olarak toplu sözleşmelerde iki önemli hususa dikkat ettiklerini belirten Çelik, bunları ücretlilerin enflasyona ezdirilmemesi, ücretlerin enflasyon gerisinde kalmaması konusundaki hassasiyetler ve düşük ücretlilerin durumunun iyileştirilmesi ile ilgili attığı adımlar olarak sıraladı. Çelik, "Kamuda çalışan işçilerin ücretlerine 2011 yılında birinci altı ay ve ikinci altı ay olmak üzere 4+4 zam yapılmıştır. 2012 yılında ise 3+3 zam yapılmıştır. Enflasyondaki gelişmeler tabii ki ücretlere yansıtılacaktır. Aylık çıplak brüt ücretleri 770-bin 100 TL arasında, çıplak brüt ücret alanlara 150 TL iyileştirme gerçekleştirilmektedir ve yüzde 29 oranında bir artış sağlanmaktadır. Bin 1-Bin 150 arasında ücret alanlara ise 130 TL iyileştirme sağlanmaktadır. Burada da yüzde 22'lik artış sağlanmaktadır. Bin 101- bin 325 arası ücret alanlara ise 100 TL'lik iyileştirme gerçekleştiğini ifade etmiş oluyorum" dedi. 

Bakan Çelik, sosyal yardım ödemesiyle ilgili olarak da, "Sosyal yardım ödemesi toplu iş sözleşmelerinin 1. yılı için aylık brüt 145 TL olarak belirlenmiştir. Ortalama ücretlerde 84 TL olan ödeme, 61 TL artışla 145 TL'ye yükseltilmiştir" diye konuştu. 

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Aslan ise, geçen haftadan bu yana toplu iş sözleşmesi müzakerelerini sürdürdüklerini belirterek, hükümetin teklifi üzerine sendikalarla bir toplantı yaptıklarını ve bugün de değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi. Sonuç olarak uzlaşma metninin ortaya çıktığını ifade eden Aslan, sendikaların bu konuyu görüşeceklerini kaydetti. Aslan, Bakan Çelik'in hükümetin hızlı ve yoğun bir süreç başlatmasını önemsediklerini kaydederek, hükümet güvenoyu almadan Sayın Bakan'ın Üçlü Danışma Kurulu toplantısını yapması, orada bir takvim ortaya koyması ki, o takvim bizim için çok önemli, ağustos ayı içerisinde özellikle 2821 ve 2822 sayılı Sendika Grev, Lokavt Kanunu'nun hazırlıklarının başlatılıyor olması, yine hedef koyarak eylül ayında Bakanlar Kurulu'na, ekim ayında, kasım ayında da Genel Kurul'a gitmesini önemsediklerini söyledi. 

Açıklamaların ardından Bakan Çelik, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çelik, 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda bir takvim olup olmadığı sorusu üzerine, bütün çalışmaların bir takvim dahilinde olduğunu belirtti. İstatistiklerin ertelenmesi, toplu sözleşmelerin gerçekleşmesi ve ağustos ayında 2821 ve 2822 sayılı kanunlar ve iş sağlığı ile ilgili yapacakları çalışmaların Meclis'e sevkini gerçekleştireceklerini söyleyen Çelik, "Kıdem tazminatı yoğun bir şekilde gerek işçi, gerekse işveren kesimlerinde değerlendiriliyor. Ben şunu ifade ediyorum. Hükümet programında net bir şekilde bu konular yerini alıyor. Hiç olmazsa çalışma hayatı ile ilgili hangi konuların olduğunu biliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak gündemimize aldığımız konular üzerinde konuşmayı uygun buluyoruz. Şu anda gündemimizde olan konular; 2821 ve 2822. Yani kıdem tazminatı ile ilgili, taşeronlaşmayla ilgili konuları da önümüzdeki süreç içinde zamanı gelince daha açık ve şeffaf şekilde paylaşırız. Şu andaki gündemimiz sendikal mevzuat ile ilgili ve kamu çalışanları ile ilgili Anayasal uyum ile ilgili çalışmaların ele alınmasıdır" dedi. 

Meclis'e gönderilen 2821 ve 2822 sayılı yasalardaki radikal değişikliklerle ilgili soru üzerine Çelik, bunların bütün sosyal kesimler tarafından çalışılarak Meclis'e sevk edildiğini söyledi. Çelik, bütün kesimlerin katkıda bulunduğu bir düzenlemeyi göz ardı etmeden ağustos ayında sendikalarla bir araya geleceklerini kaydetti. 

"Hükümetin sendikalarla uzlaşmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine Çelik, bunu sendikalara bağladığını ifade etti. Çelik, "Hükümetin olaylara bakışı, az önce belirttiğim iki nokta önemli. Enflasyona karşı çalışanların durumunu dikkate alan bir hükümet var ve düşük ücretlileri gözeten bir idare ver. Bunlar bir araya gelince sendikalarla uzlaşıda bir sıkıntı yaşanmıyor" diye konuştu. 

Daha sonra toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3