Kadıköy esnafı: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Kadıköy esnafı, Kadıköy Tarihi Çarşısı Derneği ve Modader’in üyelerinin katılımı ve desteği ile Kadıköy Bahariye’de Süreyya Operası önünde toplandı.

Kadıköy esnafı: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Kadıköy esnafı, Kadıköy Tarihi Çarşısı Derneği ve Modader’in üyelerinin katılımı ve desteği ile Kadıköy Bahariye’de Süreyya Operası önünde toplandı.

25 Kasım 2020 Çarşamba 10:45
Kadıköy esnafı: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Kadıköy Çarşısı ve Moda çevresi esnaflarını temsilen, Kadıköy Tarihi Çarşısı Derneği ve Modader’in üyelerinin katılımı ve desteği ile Kadıköy Bahariye’de Süreyya Operası önünde toplanan esnaflar, getirilen yeni kısıtlamalarla telafisi mümkün olmayan iş yeri kapanmaları, iflaslar ve işsiz kalan binlerce çalışanla sonuçlanacak yeni kısıtlamaların çare olmadığını belirterek, kısıtlamaların sadece esnaf iş yerlerine uygulanarak diğer büyük işletmelerin bu kısıtlamaların dışında tutulduğunu belirttiler.

Basın açıklaması şu şekilde:

2020 yılının ilk ayları itibariyle başlayan ve tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen pandemi sürecinin ikinci dalgası yakıcı bir biçimde kendisini hissettirmektedir. Vaka ve ölüm rakamlarındaki artış nedeniyle bir takım kısıtlamalara başvurulması elbette kaçınılmaz olmuştur.

Fakat uygulamaya konulan kısıtlamaların neticesinde iş yerlerinin kapanacağı ve büyük bir kesimin işsiz kalacağı sonucunu doğurmuştur. Kısıtlamalar olmalı, Tedbir alınmalı fakat bu uygulamaların neticelerinden etkilenecek kesimlerin her türlü ekonomik koşulları da düşünülmelidir. Sadece kısıtlama ve tedbirleri yaptım oldu demek doğru değildir. Bunların neticelerinin ne olacağı kim ya da kimlerin ne şekilde etkileneceğinin de irdelenip buna dair çözümler de geliştirilmelidir. Kısıtlama ve de tedbirler sonrası bizler burada bu açıklamaları yapmak durumunda kalmamalıydık. Buradayız çünkü yapılanlar eksiktir. Ortak aklın neticesi değildir.

Yıllarca vergilerini vermiş esnafların hayatta kalması imkansızlaşmış çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itilmiştir. Devletin pandeminin yayılmasına karşı alacağı önlemler sadece temas kanallarının kapatılması değil aynı zamanda temas kanallarında çalışan ve işletenlerinde asgari yaşam standartlarını temin etmektir.

Çalışmadığımız dönemlerin faturaları, vergileri, kiraları çığ gibi büyümektedir.

İtiraz ettiğimiz noktanın altını özellikle çizmek istiyoruz. Bizim derdimiz alınan tedbirler yada kapatma kararları değil, derdimiz yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün biz kapattık oldu anlayışıyla açlığa terk edilmesinedir.

Virüs illetinden kurtulmak istiyoruz.

Bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu sürecte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır.

Bu tablonun tersine döndürülmesi mümkündür.

Taleplerimiz sade ve yaşamsal olarak elzemdir.

* Kira ödemeleri durdurulmalıdır. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalıdır. Mecliste pandemi sürecinde kira bedellerinin indirilmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

* Stopaj vergileri iptal edilmelidir

* Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silimelidir.

* Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalıdır.

* Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmelidir.

Çek ödemlerinin ötelenmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

Bu tedbirler alınmakta ne kadar geç kalınırsa yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin bugün artık devletten destek görmesi zamanı gelmiştir. Bu süreci hep beraber atlatalım. Sağlıklı günlerde tekrar buluşalım.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3