Esnaf Konuştu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan bir çok işyeri normalleşme adımları kapsamında yeniden açıldı. Vatandaşın en çok gitmekte tereddüt yaşadığı kıraathane ve berber esnafının sorunlarını dinledik.

Esnaf Konuştu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan bir çok işyeri normalleşme adımları kapsamında yeniden açıldı. Vatandaşın en çok gitmekte tereddüt yaşadığı kıraathane ve berber esnafının sorunlarını dinledik.

04 Haziran 2020 Perşembe 11:04
Esnaf Konuştu

1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine girildi. Kahve ve berberler belli kurallarla hizmet vermeye başladı. İlk günler vatandaşlar berber ve kahveye gitmekte tedirginlik yaşarken, esnaf bu tedirginliğin yersiz olduğunu ve her türlü hijyen kuralarına riayet ettiklerini söylüyor. Özelikle kıraathanelerde ve berberlerde bu tedirginlik daha fazla. Flashaber Gazetesi olarak kıraathane ve berberlerin sorunlarını dinledik.

“Kredi almak için esnaf odasına kayıt olamadık çünkü paramız yoktu”

Çekmeköy Şahinbey Caddesi üzerinde yıllardır kahvehane işleten Hamza Elibaş şunları söyledi: 70 gün evde çıkmadık, sadece market alışverişlerimizi yaptık. Kiralarımız yüksek olduğundan dolayı ödemekten zorluk çektik. 70 gün iş yerimizi kapattık. Kira, elektrik ve su faturasını ödemekten zorlandık. Şimdi iş yerimizi açtık ama ne gelen var ne giden. Gelen müşterilerimizde içeri tedirgin bir şekilde giriyor. Yapacak bir şey yok, alışacağız. Kahvehaneye giren herkesin maske takma zorunluluğu var, Aksi halde maskesiz girenleri uyarıyoruz, eğer maskesi yoksa kendimiz temin ederek veriyoruz” dedi. Devletten herhangi bir destek almadıklarını söyleyen Hamza Elibaş, “Kredi için başvurduk. Bize “esnaf odalarına kayıt olmanız gerekiyor” dediler. Ancak odaların kayıt paraları yüksek olduğunda kaydımızı yapmadık. Çünkü cebimizde paramız yok” dedi.

“Küçük esnaf, en çok da berberler zor durumda”

Ekmeğini makasla kazanan Berber Barış Oral ise gazetemize şunları söyledi: ilk gün Çekmeköy Belediyesi iş yerimizi ilaçladı, dezenfekte etti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ancak Pandemi sürecinde evde kalmamızın maliyeti yaklaşık On Bin Türk Lirası. Evet devletten Allah razı olsun. SSK primlerimizi 3 Ay erteledi. Ama 3 ay sonra bizler nasıl ödeyeceğiz, bunun bir bedeli var. Küçük esnaf nasıl altında kalkacak bilmiyorum” dedi.

“Berberler odası sadece aidat alıyor”

Kira ödemekte zorluk çektiklerini söyleyen Barış Oral, “ Salgınla birlikte ödeyemez hale geldik” dedi. Tüm berberlerin sorunları için sosyal medya sözcüsü olduğunu söyleyen Barış Oral, “Hepimizin sorunu aynı. Bizim bir odamız var, Berberler odası. Aidat almaktan başka bir işe yaramıyor. Bu salgın süresince Berberler odası hiçbir arkadaşımıza faydalı işler yapmadı” diyerek müşterilerine bir de çağrıda bulundu: Bize gönül rahatlığıyla gelin. Her türlü hijyen konularına dikkat ediyoruz..

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3