Doğalgaza yüzde 18 zam

Doğalgaza yüzde 18 zam

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Doğalgaza yüzde 18 zam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 18.72'ye varan oranlarda zam yapıldığını açıkladı.

Kayseri'de beş ayrı yerel televizyonun ortak canlı yayına katılan Bakan Taner Yıldız, yarından itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz ücretlerine yüzde 16.49 ile 18.72 oranlarında zam yapıldığını açıkladı. Yıldız, zam yapmaktan hoşlanmadıklarını ve bir siyasetçi olarak zam haberini vermeyi sevmediğini ama uzun süredir dövizde yaşanan dalgalanmalar ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar sebebiyle mecbur kaldıklarını kaydetti. Yıldız, "Ham petrol ve döviz fiyatlarının artması bize bu zamları zorunlu hale getirdi. Yoğun kış aylarında bu süreci yönetmek daha güçtü. Bunu da düşündük. Türkiye, ham petrolü dolar olarak alıyor, TL olarak tahsil ediyor" dedi.

 

BOTAŞ'TAN AÇIKLAMA

 

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası ham petrol ve petrol ürün fiyatları ile döviz kurundaki yükselmelere bağlı olarak doğalgaz maliyetlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle, satış fiyatlarımızda bir düzenleme yapılması zarureti doğmuştur. Bu itibarla 1 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmaz üzere doğalgaz satış fiyatlarımız, nihai tüketici fiyatlarına yüzde 16.49-18.72 oranlarında yansıyacak şekilde arttırılmıştır" denildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarındaki artışın İsrail ve İran arasındaki gerginlik nedeniyle kaynaklandığını söyledi.

"Zamları ne vatandaş ne hükümet ister. Zorunluluktan kaynaklandı. Yurt dışındaki ham petrol ve döviz fiyatları nedeniyle fiyatlar arttı" diyen Bakan Taner Yıldız, "Döviz fiyatları ile aldığımızı TL ile satıyoruz. Aradaki fark fiyatlara yansıyor" dedi.

Bakan Yıldız, "Bizim dışımızda İsrail-İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz. Yükselen ham petrol fiyatları doğalgaz fiyatlarını etkiliyor. Arzın yetersiz olduğundan dolayı değil. Yalnızca bizim dışımızdaki oluşan siyasi istikrarsızlıktan dolayı bu oluşuyor. Dünyanın yükünü, hak etmediğimiz yükü çekiyoruz" diye konuştu.

Yatağan Termik Santralinin kanser yaptığı yönündeki haberlere de değinen Bakan Yıldız, "Yatağan termik santralinde sağlığa zararlı bir oran olmadı. Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Kanser oranının diğer illerin ortalamalarını geçmediğini söyledi. Biz çevreye zarar verecek bir çalışmanın yapılmaması talimatını verdik. Biz burada kükürt oranı düşük olan yerli kömürler kullanıyoruz. İthal kömür kullanmıyoruz. Yeşil ve doğal güzellikler bu ülkenin zenginlikleri ise, enerji potansiyeli de bu ülkenin zenginliğidir" dedi.

Bakan Yıldız, açıklamadan sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin toplantısına geçti.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72