1 Milyondan Fazla Konut Satışı Yapıldı

Konut satışları 2017'nin ilk 9 ayı toplamında, geçen yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. Bu yıl ilk 9 ayda, 1 milyondan fazla konut satılırken geçen yıl bu sayı 936 bin olmuştu.

1 Milyondan Fazla Konut Satışı Yapıldı

Konut satışları 2017'nin ilk 9 ayı toplamında, geçen yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. Bu yıl ilk 9 ayda, 1 milyondan fazla konut satılırken geçen yıl bu sayı 936 bin olmuştu.

25 Ekim 2017 Çarşamba 10:42
1 Milyondan Fazla Konut Satışı Yapıldı

Türkiye genelinde eylülde 140 bin 298 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 16.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28.8 artış kaydetti. Özellikle 1 Ekim'e kadar geçerli olan KDV indirimi ve tapu alım satım harçlarının indiriminden faydalanmak isteyen konut alıcılarının harekete geçmesiyle büyük artış yaşanan konut satışlarında, geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 10 artış kaydedilmiş oldu. 2017 ilk 9 ay toplamında satılan konut sayısı 1 milyon 30 bin 728 olurken, bu sayı geçen yıl 935 bin 811 olarak gerçekleşmişti.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞI DÜŞTÜ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 düşüşle 40 bin 534'e geriledi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut kredisi faiz oranlarının özellikle özel bankalarda 1'in üzerine çıktığına dikkat çekerken, "Ne zaman 1'in üzerine çıksa kredili satış azalıyor. Şirket bünyesindeki ödeme seçenekleri tercih ediliyor. Konut kredisi faiz oranları düşmeli" dedi.

"REEL BİR SIÇRAMA VAR"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, satışların eylül ayında reel bir sıçrama gösterdiğini belirterek, "Üçüncü çeyrek sonunda bir milyon sınırı geçildi ve önümüzde dolu dolu üç ay daha var" dedi.

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, "Geçen yıla oranla yüzde 5 ila 10 arasında bir büyümeyle bu yılı kapatırız. Bazı bölgelerde satışlar daha az ama hepsi geçici" diye konuştu.

YABANCILAR 2 BİNDEN FAZLA KONUT ALDI

Yabancılara yapılan konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75.2 artarak 2 bin 236 oldu. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 797 konutla İstanbul aldı. İstanbul'u 520 konutla Antalya, 119'ar konutla Aydın, Bursa, Trabzon izledi. Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye'den 383 konut satın aldı. Bunu 344 konutla Suudi arabistan, 160 konutla Kuveyt, 129 konutla Rusya, 103 konutla İngiltere takip etti.

"PROJELERİN TEMELİ 2+1"

Önceki yıllarda projelerin ana gövdesini 3+1 dairelerin oluşturduğunu kaydeden Altan Elmas, artık gövdenin 2+1 dairelere kaydığını söyledi. Elmas, "Erişim nedeniyle tercih ediliyor. Ayrıca konut alım yaşı 30-40 arasında değişiyor. Bu yaş arasındaki tüketiciye 2+1 daire tipi uygun geliyor" dedi.

"İSTANBUL'DA SORUN YOK, REKABET VAR"

İstanbul'da konut satışlarının geçen yıla oranla ilk 9 ayda yüzde 7 oranında arttığını belirten Altan Elmas, piyasade herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Elmas, "Özellikle İstanbul'da lüks konut piyasasında sorun olduğu söyleniyor ancak böyle bir durum yok. Sadece fiyat artış hızında bir yavaşlama söz konusu. Bu yavaşlamanın nedeni de rekabet. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. 200 üzeri dairesi olan proje sayısı 360. Yani toplam 168 bin konut. Bu rakam bile rekabetin zemininin ne kadar değiştiğini kanıtlıyor" diye konuştu. (Milliyet)

Son Güncelleme: 25.10.2017 14:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72