YÖK Kanunu'ndaki değişiklikler üniversiteler için sevindirici

Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, yeni YÖK Yasası'nda yapılan değişikliklerin yükseköğretim sisteminin gelişmesine çok önemli açılımlar sağlayacak düzenlemeler içerdiğini; bir yarı yıl stajı desteklemesi bakımından da önemli olduğunu belirtti.

YÖK Kanunu'ndaki değişiklikler üniversiteler için sevindirici

Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, yeni YÖK Yasası'nda yapılan değişikliklerin yükseköğretim sisteminin gelişmesine çok önemli açılımlar sağlayacak düzenlemeler içerdiğini; bir yarı yıl stajı desteklemesi bakımından da önemli olduğunu belirtti.

20 Temmuz 2017 Perşembe 13:00
YÖK Kanunu'ndaki değişiklikler üniversiteler için sevindirici

Yıllardır merakla beklenen, üniversiteleri daha rekabetçi bir ortama yöneltecek, yükseköğretimde sıçrama meydana getirecek düzenlemeler Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklandı. Saraç, Üretim Reform Paketi'ne dahil olan YÖK Kanunu'yla ilgili 10 madde teklifine ilişkin olarak; "Bu maddeler, yükseköğretimde sessiz bir devrimdir" değerlendirmesinde bulundu.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULACAK

YÖK'ün açıklamasında, mevcut durumda üniversitelerin genellikle birbirinin benzeri, hatta aynısı olduğuna vurgu yapılarak, "Bu yasal düzenlemeyle, ilgili bakanlıklarla iş birliğiyle yükseköğretim kurumlarının ihtisaslaşması sağlanacak ve bu şekilde rekabet teşvik edilecek" denildi. Açıklamada, 'Üniversiteli işsizler' ile ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlardaki iş gücü yetersizliğinin, Türkiye'nin yakın dönemde önündeki en öncelikli konular arasında olduğuna vurgu yapılarak, "Yeni düzenleme kapsamında Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu oluşturulacak. Kurul ile YÖK'ün kontenjan planlaması, diğer paydaşların da görüşü alınarak daha rasyonel ve katılımcı bir şekilde yapılabilecek" denildi.

İŞ YERİNDE EĞİTİM TEŞVİK EDİLECEK

YÖK'ün açıklamasında, üniversitelerin özellikle fen ve mühendislik bilimlerinde öğrenim gören öğrencilerin büyük çoğunluğunun, mezuniyet sonrası sanayide çalışma eğiliminde olduğuna vurgu yapıldı. Bu öğrencilere eğitimleri sürecinde beceri odaklı yetkinliklerin yeterince kazandırılmadığı, mezuniyetleri sonrasında istihdam süreçlerinde güçlükler yaşandığı belirtilen açıklamada; "Yasal düzenlemeyle, fen ve mühendislik programlarında bir yarıyıl süresince iş yerinde eğitim yapılması teşvik edilecek. Bu şekilde beceri yetkinliği yüksek mezunlar iş dünyasına kazandırılacak aynı zamanda da üniversitelerin iş dünyası ile iş birlikleri geliştirilebilecek. Bu öğrenciler, maddi açıdan desteklenecek" denildi.

BEYKOZ'UN EĞİTİM MODELİNİ DESTEKLİYOR

Türkiye'nin yükseköğretim hayatına katılan en yeni üniversitelerden biri olan Beykoz Üniversitesi, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'nun geçmişi üzerine inşa ettiği yenilikçi yapısı ile 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde ilk öğrencilerini karşılayacak. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, yeni YÖK Yasası'nda yapılan değişikliklerin en az bir yarıyıl stajı desteklediğini, bunun da çok önemli olduğunu söyledi. Durman, "Bizim eğitim programlarımızın kurgusunda da en az bir yarıyıl olmak üzere staj var. Beykoz Üniversitesi'nin eğitim modelini de destekleyen bu değişiklik çok sevindirici. Alanında staj deneyimi fırsatı, iş hayatına atılmak ve seçilen mesleği deneyimlemek adına çok değerli" değerlendirmesinde bulundu.

ÜNİVERSİTEDE OKURKEN İŞ DENEYİMİ

Mehmet Durman, Beykoz Üniversitesi'ndeki sistemi şöyle anlattı: "Beykoz Üniversitesi öğrencileri ister ön lisans, ister lisans bölümünde okuyor olsunlar, en az bir yarıyıllarını alanlarında faaliyet gösteren bir iş yerinde geçirecekler. Fakülte lisans programlarında 7 dönem okulda, bir dönem iş yerinde, yüksekokul lisans bölümlerinde 6 dönem okulda iki dönem iş yerinde, ön lisans programlarında ise 3 dönem okulda bir dönem iş yerinde olmayı ifade eden 7+1, 6+2, 3+1 sistemi, üniversitenin Kariyer Merkezi tarafından etkin şekilde takip edilecek. Öğrenciler böylelikle üniversitede iş deneyimi kazanacak."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72