Nereye böyle: Boğaziçi 200 ODTÜ 550 sıra geriledi

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE’nın raporu, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesinde büyük oranda geriye gidiş olduğunu gösterdi.

Nereye böyle: Boğaziçi 200 ODTÜ 550 sıra geriledi

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE’nın raporu, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesinde büyük oranda geriye gidiş olduğunu gösterdi.

22 Ağustos 2017 Salı 11:40
Nereye böyle: Boğaziçi 200 ODTÜ 550 sıra geriledi

 Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) verileri, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesinin son beş yılda geriye gittiğini ortaya koydu. Listenin ilk 500 sırasında Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.

Birgün’de yer alan habere göre, THE’nın, üniversitelerin eğitim kaliteleri, araştırmaları ve uluslararası tanınmışlıklarını göz önüne alarak oluşturduğu “Dünya Üniversiteleri Sıralaması” raporunda, 2012 yılında ilk 200’de Türkiye’den sadece bir üniversite yer alırken, 2017 yılında yapılan sıralamada ise Türkiye’den ilk 500’e girebilen devlet üniversitesi olmadı.

KHK ile 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi, THE’nın Dünya Üniversiteleri Sıralaması listesinde “800 +” olarak yer buldu. Ankara Üniversitesi, bilimsel araştırmalara ayrılan ödenekler göz önüne alınarak 100 üzerinden oluşturulan puanlamadan 5.3 aldı.

ODTÜ 800’ÜNCÜ SIRADA YER ALDI

Boğaziçi Üniversitesi de 2012’den bugüne 200 sıra gerileyerek 500’üncü oldu. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında “Devlet Üniversiteleri Sıralaması”nda Türkiye’de birinci olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünya sıralamasında 550 sıra gerileyerek 800’üncü sırada yer aldı. THE’nin 2017 yılı istatistiklerinde Türkiye’den en yüksek sıralamada yer alan üniversite ise Bilkent Üniversitesi (BÜ) oldu. Vakıf üniversitesi olan BÜ, listeye 400’üncü olarak girebildi.

THE’nın, aralarında araştırmalara ayrılan bütçe ve akademisyen kalitesi gibi değişkenlerin olduğu 13 farklı parametreyi dikkate alarak oluşturduğu listenin birinci sırasında İngiltere’den Oxford Üniversitesi yer aldı. ABD’den California Institute of Technology (Caltech) ikinci olurken onu yine ABD’den Stanford Üniversitesi izledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72