Eğitimde 71. sıradayız

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ‘İnsani Gelişmişlik Raporu’nu yayınladı. Türkiye, listenin 71'inci sırasında yer alıyor.

Eğitimde 71. sıradayız

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ‘İnsani Gelişmişlik Raporu’nu yayınladı. Türkiye, listenin 71'inci sırasında yer alıyor.

30 Ağustos 2017 Çarşamba 16:58
Eğitimde 71. sıradayız

 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) yayınlandığı ‘İnsani Gelişmişlik Raporu’nda; sağlık, eğitim, iş hayatı ve insan hakları gibi birçok başlıkta yaklaşık 200 ülkenin insani gelişmişlik performansı değerlendiriliyor. Her bir başlıkta oluşturulan sıralamalarda ülkelerin insani kalkınmadaki güncel durumları gözler önüne seriliyor. Ülkeler sıralamalarda ‘çok yüksek’, ‘yüksek’, ‘orta’ ve ‘düşük’ düzey insani kalkınmışlık düzeylerine göre konumlanıyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Bu başlıklar arasında ‘eğitim başarısı’ sıralamasında Türkiye, ‘yüksek düzeyde gelişmiş ülkeler’ arasında Venezuela ile birlikte 71’inci sırada yer aldı. Sıralamada 15-74 yaş arasındaki okur-yazarlık, okul öncesi, ilk, orta ve lise düzeyinde okullaşma, okul bırakma oranları ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYH) eğitim için ayrılan kaynak gibi kriterler değerlendirildi.

Türkiye bu sırayla eğitimde ‘yüksek’ düzeyde insani gelişmişlik sergileyen ülkeler arasında temsil edildi. Ancak sıralamada Malezya, Kazakistan, Umman, Uruguay, Sırbistan, İran ve Gürcistan’ın Türkiye’ye göre daha iyi performans göstermesi dikkat çekti. Türkiye ayrıca birçok ada ülkesinin de gerisinde kaldı.

AVRUPA ÜLKELERİ İLK SIRADA

Eğitim başarısı sıralamasında ‘çok yüksek’ düzeyde insani kalkınmışlığa sahip ilk 10’daki 7 ülke Avrupa’dan çıktı. Norveç ilk sırada yer alırken Avustralya ve İsviçre ikinciliği paylaştı. PISA ve TIMSS programlarındaki başarısıyla adından söz ettiren Singapur, 5’inci olarak Asya’da en iyi dereceyi elde etti. Avrupa’nın güçlü ekonomisi Almanya 4’üncü ve ABD ise 10’uncu sırada kendisine yer buldu.

Eğitim Başarısı Sıralaması İlk 10
1-Norveç
2-Avustralya
2-İsviçre
4-Almanya
5-Danimarka
5-Singapur
7-Hollanda
8-İrlanda
9-İzlanda
10-Kanada
10-ABD

Türkiye’nin Olduğu Grup
60-Palau
60-Panama
62-Antigua ve Barbuda
63-Seyşeller
64-Mauritius
65-Trinidad and Tobago
66-Kosta Rika
66-Sırbistan
68-Küba
69-İran
70-Gürcistan
71-Venezuela
71-Türkiye

Anahtar Kelimeler:
BMUNDPKalkınma Programı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72