Çocuklarınıza kahvaltıyı alıştırın

Çocuklarınıza kahvaltıyı alıştırın

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Çocuklarınıza kahvaltıyı alıştırın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çocukta kahvaltı alışkanlığının kazanılmasında, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi.

 

Okulların açılmasıyla birlikte aileler ve öğrenciler yoğun bir koşuşturmaca içerisine girdi. Özellikle büyükşehirlerde okula giden çocuklar, ağır bir maraton yaşadıkları için güne erken başlıyor ve günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı yapmadan evden çıkıyor. Bu da çocuğun okulda derslere adapte olmasını engelliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çocukta kahvaltı alışkanlığının kazanılmasında, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi.

 

Okul çağı çocukları büyüme ve gelişme döneminde olduklarından, günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin örüntüsünün büyük önem taşıdığını ifade eden Özgök, "Bu yaş grubu çocuklarda en sık yaşanan sorun, erken kalkmalarından dolayı kahvaltı öğününü atlamalarıdır" dedi.


Kahvaltının, okul çağı çocukları için günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çeken Özgök şunları söyledi:


"Kahvaltı vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında, vücut için gerekli besin ögelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında, kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkilidir. Kahvaltı yapılmadan okula gidildiğinde, öncelikle çeşitli sıkıntılar ve derse adapte olamama problemi ile karşılaşılmakta.

 

Okulda sağlıksız kahvaltı alternatiflerinin önüne geçebilmek için ailecek kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda süt veya taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, pekmez veya bal, zeytin, domates, salatalık gibi sebzeler tercih edilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Evde kahvaltı yapılamadığında sağlıklı sandviç hazırlanarak bunların tüketilmesi sağlanabilir. Ara öğün olarak meyve, ayran veya süt beslenme çantasına konulabilir.

 

Bu sayede okuldaki sağlıksız olarak nitelendirdiğimiz kahvaltı alternatifleri, poğaça, çikolata, sucuklu tost, milföy hamuru ile yapılmış börek, tatlı bisküvi, hatta cipsler ve bunların yanında kolalı içecekler ve hazır meyve suları seçilmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenen; her besin grubundan ihtiyacı kadar tüketen çocuğun gelecekte obezite dediğimiz şişmanlık hastalığına ve bu hastalığın getirebileceği problemlere zemin hazırlanmasının da önüne geçilmiş olacaktır."

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3