Norveçli katil mahkeme önüne çıkıyor

Anders Behring Breivik'in duruşmasının halka ve basına kapalı olacak...

Norveçli katil mahkeme önüne çıkıyor

Anders Behring Breivik'in duruşmasının halka ve basına kapalı olacak...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Norveçli katil mahkeme önüne çıkıyor

Norveçli katil mahkeme önüne çıkıyor

Norveç'te 93 kişinin ölümüne yol açan saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik'in duruşmasının halka ve basına kapalı olacağı açıklandı

Oslo ve Ütöya adasında 93 kişinin ölümüne yol açan saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik'in duruşmasının halka ve basına kapalı olacağı açıklandı.

 

Mahkeme yetkilisi, halka ve basına kapalı yapılacak duruşmanın TSİ 14.00'da başlayacağını belirtti.

 

Norveç savcılığı dava hazırlığı için 8 hafta süre istemiş ve duruşmaların ayrıca halka ve basına kapalı olması talebinde bulunmuştu.

 

Norveç'te yargılanma sürecinden önceki tutukluluk süresi genellikle 4 hafta oluyor.

 

Tutuklanmasından sonra ilk kez bugün mahkemeye çıkacak Breivik, duruşmaların halka açık olmasını ve duruşmaya üniformayla katılmak istemişti.

 

Avukatı ise Breivik'in nasıl bir üniformadan bahsettiğini  bilmediğini dile getirmişti.

 

Müebbet hapis cezasının bulunmadığı Norveç'te Breivik en ağır ceza olan 21 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

 

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU

 

Norveç'te, başkent Oslo ve Ütöya adasındaki saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Norveç Kraliyet ailesi, hükümet ve binlerce kişi yerel saatle 12.00'da bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Oslo borsası, havaalanları ve tren seferlerinin de durduğu belirtildi. Norveç'le dayanışma için diğer kuzey Avrupa ülkeleri de vatandaşlarına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaları çağrısı yaptı. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

 

POLİS: ADADA ÖLDÜRÜLENLERİN SAYISI AŞAĞI ÇEKİLEBİLİR

 

Öte yandan Norveç polisi, Breivik'in başkent Oslo'nun 45 kilometre uzağındaki Ütoya adasında düzenlediği saldırıda öldürülenlerin sayısının yenilebileceğini bildirdi. Emniyet Müdürü Öystein Maeland, adada öldürülenlerin sayısının aşağı çekilebileceğini belirtti. Ütoya adasındaki gençlik kampına düzenlenen saldırıda 86 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

 

SALDIRGANIN BABASININ EVİNDE ARAMA YAPILDI

 

Fransız jandarması,  Breivik'in babasının evinde arama yaptı. Ondan fazla jandarmanın, Breivik'in babasının ülkenin güneyindeki Cournanel kentinde bulunan evinde arama yaptıktan sonra evden ayrıldığı belirtildi.Bölge jandarması, arama yapılan evin Breivik'in babası Jens Breivik'e ait olduğunu doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. İfadesi alınan Jens Brevik, oğluyla yıllardır görüşmediğini söylemişti.

 

Bu arada Aftenposten gazetesinde yayımlanan haberde, Anders Behring Breivik'in, iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampına düzenlediği saldırıda, eski başbakan Gro Harlem Brundtland'ı da öldürmek istediğini söylediği belirtildi. Polise dayandırılarak verilen habere göre, Breivik ifadesinde, Brundtland'ı da yok etmek istediğini dile getirdi. Brundtland'ın, cuma günü adadaki kampa katılan 600 gence hitaben konuşma yaptığı ve katliamdan önce adadan ayrıldığı bildirildi.

 

PRENSESİN ÜVEY KARDEŞİ DE ÖLDÜ

 

Norveç'in Utöya adasında gençlerin katıldığı İşçi Partisi'nin kampına düzenlenen saldırıda Norveç Prensesi Mette-Marit'in üvey kardeşinin de öldüğü bildirildi.

 

Kraliyet sözcüsü Marianne Hagen, silahlı saldırganın kampta katlettiği gençler arasında Prenses'in üvey kardeşinin de bulunduğunu belirtti. Hagen, ölen kişinin Mette-Marit'in 2008'de ölen üvey babasının oğlu Trond Berntsen olduğunu belirtti. Kampta yapılan katliamda 86 kişi yaşamını yitirmişti.

 

"NATO'NUN SIRBİSTAN BOMBARDIMANI, SALDIRILAR KONUSUNDA KARARLILIĞIMI SAĞLADI"

 

Norveç'te cuma günü düzenlenen ve 93 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların zanlısı Anders Behring Breivik, NATO'nun Sırbistan'ı bombalamasının, saldırılar konusunda kararlılığını sağladığını söyledi.

 

Breivik, 1500 sayfalık günlüğünde, küçük bir çocukken Körfez Savaşı sırasında Müslüman bir arkadaşının, Amerikalılara karşı düzenlenen füze saldırıları haberlerine sevinmesiyle hayatının yönünün değişmeye başladığını, NATO'nun 1999 yılında Sırbistan'ı bombalamasının, Sırbistan'ın Kosova'da Arnavut Müslümanlara yönelik eylemlerine sempati duyduğundan, saldırılar konusunda kararlı olmasını sağladığını ifade etti.

 

Anders Behring Breivik ayrıca NATO'nun Sırbistan bombardımanından bir yıl sonra "Avrupa'nın İslamileşmesinin" barışçıl yollarla durdurulamayacağının farkına vardığını belirtti.

 

Günlüğünde Müslümanları ve Avrupa'yı çok kültürlü hale getirmekle suçladığı "Marksistler"i küçük görmesini derinleştiren olayları kronolojik sırayla kaleme alan Breivik, Oslo'da orta direk bir ailede yetiştirilmesini, anne ve babası o bir yaşındayken boşanmış olmasına ve onlu yaşlarında babasıyla iletişimi kopmasına rağmen ayrıcalıklı sözlerle nitelendiriyor.

 

Breivik, hem annesinin hem de babasının, Marksistlerin sızdığı görüşünde olduğu Norveç'in merkez sol İşçi Partisi'ni desteklediklerini belirterek, gençliğinde annesinin "ılımlı bir feminist" olmasından rahatsızlık duyduğunu ifade ediyor.

 

Bir ara, göçmenlere yönelik daha sıkı kontroller çağrısında bulunan, muhalif İlerici Parti'den politikaya atılmayı denediğini ve 7 yıl önce neredeyse Oslo Kent Konseyi'ne seçileceğini savunan Anders Behring Breivik'in günlüğünün bir bölümünün, Amerikalı anarşist Theodore Kaczynski'nin "Unabomber" adlı teknoloji karşıtı manifestosunun ilk sayfalarından neredeyse kelimesi kelimesine alındığı görülürken, Breivik, Kaczynski'ye atıfta bulunmuyor.

 

BREİVİK'İN AİLESİ

 

Breivik'in babası Jens Breivik'in, Norveç'in Londra Büyükelçiliğinde diplomatlık yaptığı sırada annesiyle ayrıldığı, annesinin, oğlunun velayetini aldığı, Breivik'in 15 yaşına gelene kadar Fransa'da yaşayan babasıyla yeni eşini düzenli olarak ziyaret ettiği belirtiliyor.

 

Anders Behring Breivik'in, 1995 yılında kendi isteğiyle babasıyla iletişimini kopardığı ifade edilirken, annesinin, Oslo'da şu anda polis tarafından korunan bir apartman dairesinde yaşadığı ve oğlunun planlarından haberdar olmadığını söylediği belirtiliyor.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3