Kiev'de Hocalı Soykırımı'nın 30. Yıldönümü Konferansı

Kiev'de Hocalı Soykırımı'nın 30. yıldönümüne ithafen "Hocalı Soykırımı ve Tarihsel Paraleller" başlıklı bilimsel bir konferans düzenlendi.

Kiev'de Hocalı Soykırımı'nın 30. Yıldönümü Konferansı

Kiev'de Hocalı Soykırımı'nın 30. yıldönümüne ithafen "Hocalı Soykırımı ve Tarihsel Paraleller" başlıklı bilimsel bir konferans düzenlendi.

21 Şubat 2022 Pazartesi 15:46
Kiev'de Hocalı Soykırımı'nın 30. Yıldönümü Konferansı

sonnoktahaber.com'un haberine göre, Uluslararası Kamusal Siyasal Süreçler Araştırmaları Merkezi (İSBAM) ve Birleşik Ukrayna Azerbaycanlılar Kongresi (BUAK) tarafından düzenlenen konferansa Ukrayna Verkhovna Rada üyeleri, bilim adamları, kamuoyu ve siyasi şahsiyetler katıldı. BUAK başkanı ve Ukrayna Milletler Meclisi başkanı Rovshan Tagiyev, Ukrayna tarihindeki soykırımlar da dahil olmak üzere tarihteki acımasız soykırımları sıraladı ve paralellikler çizerek Hocalı soykırımının bu kanlı soykırımlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna Verkhovna Rada üyesi Yuri Kamelchuk, Hocalı soykırımından haberdar olduğunu belirterek, “1992 kışında hem Azerbaycan hem de Ukrayna daha güçlü ve ultra totaliter ülkelerin zararlı etkisi altındaydı. Böyle bir etki göz ardı edilemezdi. Azerbaycan'ın Hocalı kentinde kanlı olaylar yaşandı. Karabağ savaşı sırasında yaşanan en vahşi ve kanlı olay sivillerin katledilmesiydi. Katliamın tekrarını önlemek için yapabileceklerimizden bahsetmişken, tek bir şeye ikna oldum. Ana görevimiz, savaşların ve çatışmaların nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Dostluk ve diplomatik ilişkiler, yatırımlar ve böyle bir tarih istikrarlı bir dünyaya doğru atılmış bir adım olabilir." Ukrayna Kırım Tatarları Derneği koordinatörü Elvin Kadırov, Tatarların tarihindeki kanlı olaylarla Hocalı soykırımı arasında paralellikler kurdu.

Uluslararası Kamusal Siyasal Süreçler Araştırmaları Merkezi (İSBAM) Başkanı Samir Adıgözalli konferansta bir konuşma yaptı ve Hocalı soykırımının tarihi gerçeklerini doğruladı. Samir Adıgözallı yaptığı konuşmada, uluslararası kuruluşların ve dünya toplumunun, 30. yıl dönümünde Hocalı soykırımının gerçekleri hakkında dünya kamuoyunu bilgilendirerek olaylara karşı adil bir duruş sergilemesini talep etti.

Ardından profesörler Natig Badalov, Arif Guliyev, Farhad Turanlı, Azerbaycan Reformist Gençlik Birliği Başkanı Farid Shahbazli ve diğerleri konuyla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiler. Bilimsel konferansın Azerbaycan Cumhuriyeti STK'ları için Devlet Destek Ajansı'nın desteğiyle yapıldığını belirtmek gerekir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72