'Boş ol' uygulaması iptal edildi

Hindistan'da erkeklere üç kere "boşol" diyince boşanma hakkı veren "talak" uygulaması iptal edildi. Uygulama anayasaya aykırı bulundu.

'Boş ol' uygulaması iptal edildi

Hindistan'da erkeklere üç kere "boşol" diyince boşanma hakkı veren "talak" uygulaması iptal edildi. Uygulama anayasaya aykırı bulundu.

22 Ağustos 2017 Salı 12:21
'Boş ol' uygulaması iptal edildi

 Hindistan’da Yüksek Mahkeme, erkeklerin üç kez “boş ol” diyerek eşlerini boşayabilmesi uygulamasını ‘yasadışı’ ilan etti. Yüksek mahkeme uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu söylüyor.
Ülkede yaşayan kadın hakları eylemcileri uzun yıllardır “talak” adı verilen bu uygulamanın kaldırılması için mücadele ediyordu. Uygulamayı değerlendiren beş hakimden üçü uygulamanın yasa dışı olması gerektiğine hükmederek yürürlükten kalkmasını sağladı.

KOCALAR SKYPE VE WHATSAPP’TAN ‘BOŞOL’ DİYOR

BBC’nin haberine göre Hindistan’da Müslüman kadınlar eşlerinin Skype ve WhatsApp üzerinden bile kendilerini üç kez “Boş ol” diyerek boşamasından şikayetçiydi. Geçen sene 35 yaşında iki çocuk annesi bir kadın olan Shayara Bano’nun 2016’nın Şubat ayında Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru fitili ateşledi. Bano tıbbi bir tedavi için kuzeydeki Uttarahand bölgesindeki ailesinin yanına gittiğinde kocasından bir talakname (boşanma bildirisi) almıştı. Allahabad’da yaşayan kocasına ve çocuklarına ulaşamayan Bano doldurduğu dilekçede kocaların karılarını mal olarak gördüğünü söylüyordu. Shayara Bano, talak uygulamasıyla birlikte kocasına dönmek isteyen kadınların başkasıyla evlenip, evlilik vazifesini yerine getirme yükümlülüğü getiren halala uygulamasının da iptal edilmesini talep ediyordu.  Talak geleneğine karşı çıkan dilekçelerin Yüksek Mahkeme’ye sunulmasıyla yargı süreci başlamıştı.

‘SONUNDA ÖZGÜR HİSSEDİYORUM’

Bu şekilde boşanan kadınlar ve iki tane insan hakları grubu mahkemeye sundukları dilekçelerin değerlendirilmesi sonucu mahkeme bu uygulamayı “İslam dışı, zoraki ve yasa dışı” buldu.
Mahkeme aynı zamanda parlamentodan da bu yönde bir yasa çıkarmasını istedi.
Bu uygulamayı mahkemeye taşıyan kadınlardan biri olan Shayara Bano, karar sonrası Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bugün sonunda özgür hissediyorum. Çok sayıda Müslüman kadını özgürlüğüne kavuşturacak kararı elimde tutuyorum” dedi.

Hindistan, dünyada erkeklerin “Boş ol” diyerek eşlerini boşayabildiği az sayıdaki ülkeden biriydi. Pakistan ve Bangladeş gibi Müslümanların yaşadığı çok sayıdaki ülkede talak yasak.
Hindistan yasaları, her dini gruba evlilik ve boşanma konusunda kendi yasalarını belirleme izni veriyor

Son Güncelleme: 22.08.2017 14:02
Anahtar Kelimeler:
HİNDİSTANBoş OlTalak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3