Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye kötü haber

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yaparken Avrupa Komisyonu'da mevcut durumda bir değişiklik olmadığı takdirde müzakerelerin askıya alınması görüşünü destekleyeceğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye kötü haber

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yaparken Avrupa Komisyonu'da mevcut durumda bir değişiklik olmadığı takdirde müzakerelerin askıya alınması görüşünü destekleyeceğini belirtti.

13 Eylül 2017 Çarşamba 14:53
Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye kötü haber

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile üyelik müzakerelerin askıya alınması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu da durumda değişiklik olmadığı takdirde müzakerelerin askıya alınması yönünde görüş belirteceğini belirtti.

Geçtiğimiz temmuz ayında Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını oyladığı bir kararla yapan AP bu hafta da Strasbourg'da Türkiye-AB ilişkilerini tartıştı. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda 'AB ve Türkiye İlişkisi' konulu oturumda siyasi gruplar adına yapılan konuşmalarda Ankara ile katılım müzakerelerinin askıya alınması konusunda mesaj verildi

'MEVCUT DURUM DEĞİŞMEZSE...'

Avrupa Komisyonu adına oturumun açılışında söz alan Genişleme ve Komşuluk İlişkilerinden sorumlu Johannes Hahn, Türkiye - AB ilişkilerinde gerileme yaşandığı belirterek Türkiye'nin kendi çıkarı için insan hakları ve bazı AB üyesi ülkelerle ikili ilişkilerinde ivdedi adımlar atması gerekteğini ifade etti. Hahn, Türk muhataplarla son görüşmelerinde ilişkilerin uzun boylu olabilmesi için mevcut gidişatın değiştirilmesi yönündeki aciliyeti dile getirdiklerini söyledi. 

Konuşmasının devamında AP'nin Türkiye hakkındaki raporunu en geç ilkbahar 2018'de açıklayacağını bildiren Hahn, "Mevcut durum değişmezse rapora ne yazacağımı hayal etmek için fazla siyasi fanteziye gerek yok"  ifadelerini kullandı.

'GEÇİCİ OLARAK MOLA VERELİM'

AP'de sayıca en önemli grup olan Hristiyan Demokratlar (EPP) adına Rumen parlamenter Christian Dan Preda'da oturumda söz alarak müzakereler geçici mola verilmesini önerdi. Bu yıl üçüncü kez Türkiye konusunun tartışıldığını vurgulayan Preda, "Bir karar verme zamanı gelmiştir. Masadan üyelik hedefini kaldırırsak yerine ne koyacağız, hangi hedefi koyacağız. AB olarak buna karar vermeliyiz." diye konuştu.

Preda konuşmasının devamında, AB bütçesinden Türkiye'ye ayrılan payın Türk sivil toplumuna dağıtılması fikrini dile getirdi.

'ADAY ÜLKE STATÜSÜ KALMALIDIR'

Sosyal Demokratlar (S&D) adına konuşan AP Türkiye Raportörü Kati Piri, AP'nin 'müzakerelerin askıya alınması' kararında değişiklik olmadığını belirtirken bu kararın AB liderleri tarafından da benimsenmesi çağrısında bulundu. Türk hükümeti ile Türk toplumu arasında ayrım yapılması gerektiğini söyleyen Piri, AP'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını savundu. Ancak Türkiye'nin 'aday ülke statüsünün kaldırılmasını istemediğini' aktardı.

'SONLANDIRILMASININ ZAMANI GELDİ'

Muhafazakar Grup (ECR) adına söz alan İngiliz parlamenter Charles Tannock, Türkiye'nin 'Batı'nın demokratik normlarından saptığını" vurguladı. NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasını gündeme getiren Tannock, müzakerelerin sonlandırılmasının zamanının geldiğini savundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3