Afrika ülkesi Somali ölüyor!

Somali'de ülkenin yarısı açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Afrika ülkesi Somali ölüyor!

Somali'de ülkenin yarısı açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Afrika ülkesi Somali ölüyor!

Son 60 yılın en ağır kuraklığını yaşayan Somali'de ülkenin yarısı açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Milyonlarca insan komşu ülkelere göç etmeye çalışıyor. Kamplara ulaşanlar ise mülteci kamplarına yerleştiriliyor.

Açlık ve ölümden kaçan Somaliler'in en çok sığındıkları ülkelerin başında Kenya geliyor. Kenya'daki Dadaab mülteci kamplarına her gün yaklaşık bin 500 kişi kabul ediliyor. Ancak, kendisi de kuraklıktan etkilenen Kenya'da artık yeni gelenlerin sığınabilecekleri kamplar bulunmuyor.
Kampta görevli bir BM yetkilisi yaptığı açıklamada, "Tüm uluslar arası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz. Bu insanlar açlıktan ölüyor, gıdaları, giyecekleri, barınacakları yer yok. BM, bu insanlara sadece gıda verebiliyor ancak bu da yetersiz" diye konuştu. 
Yeni gelen mülteciler boş arazide kendi imkanlarıyla hazırladıkları derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Çadırların sert hava koşullarına karşı koyamayacak kadar yetersiz olması da yetkilileri endişelendiriyor. BM, gelen Somalili mültecilere çadır dağıtabilecek kapasiteye sahip olmadığını ifade ediyor. 
Kenyalı yetkililer, mülteci kamplarının dolmasının ardından, ülkenin yeni gelen Somalilere sınırlarını kapatabileceği uyarısında bulunuyor. Bu ise, kuraklık ve açlık sebebiyle ciddi ölüm riski altında bulunan Somaliler için çok daha büyük bir tehlike manasına geliyor. 
Ayrıca BM, kamplara sığınan mültecilerin sayısının artmasıyla gıda ve su ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Şu ana kadar bölgeye birçok ülkeden yardım teklifi gelmiş durumda ancak bunlar yetersiz. 
Kenya'nın kuzeyindeki Somali sınırında yer alan Dadaab mülteci kampın 5 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Mülteci sayısının ise 370 bin olduğu belirtiliyor. Bunun dünya tarihinin en büyük mülteci kampı olduğu söyleniyor.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3