Bir insanın hastalıksız, rahat, huzurlu, neşeli bir hayat yaşamasına “sağlık” denir. Her şeyin başı sağlıktır. Sağlığı yerin de olmayan bir insan hiçbir şeyde başarı kazanamaz. Zayıf ve hasta bir kimsenin bilgisi, düşüncesi de genel olarak zayıftır. Doğru ve sağlıklı düşünebilmek, çok şey öğrenerek başarılı olabilmek vücut ve ruh sağlığının yerinde olması ile mümkündür. Sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamak, bir insanın hem hakkı hem de en önemli görevlerinden biridir. Sağlıklı olmak için, sağlık bilgilerini öğrenerek uygulamak, spor yapmak, sağlığa uygun beslenmek, temizliğe dikkat etmek hastalıklardan korunmak, mevsime göre giyinmek ve hastalanınca tedavi olmak başta gelir. Sağlık konusu, yalnız kişiyi değil, milleti hatta tüm insanlığı ilgilendiren bir konudur. Sağlığı yerinde olan insanlar mutludur. Ülkenin ekonomisine katkıları vardır. Rahatça çalışıp bol kazanç elde ederler. Sağlıklı ve mutlu insanlardan da sağlıklı ve varlıklı bir millet meydana gelir. O halde sağlığımızı korumakla bir vatandaşlık görevimizi de yerine getirmiş oluruz. Sağlığına özen vermeyen insanlardan meydana gelen milletler, güçsüz, bilgisiz, fakir ve geri kalmış milletlerdir. Bu milletlere gıda yardımı yapmak salgın hastalıklarında ilâç ve sağlık elemanı göndermek ve onları eğitmek bir insanlık görevidir. Türkler, yüzyıllardan beri sağlığa çok önem veren bir millettir. Birçok caminin yanında darüşşifa, hastane, hamam, çeşme… vs. yaparak insan sağlığına gereken önemli verdiler. Lokman hekim, İbni Sina, Mazhar Osman gibi dünya çapında büyük hekimler yetiştirdiler. Cumhuriyet döneminde de sağlık alanında büyük adımlar atıldı. Birçok hastane, sanatoryum, prevantoryum, sağlık evi, dispanser, doğum evi açılmış, sıtma savaşında, özellikle veremle savaşta büyük başarılar sağlandı. Dünya milletleri sağlık işlerinde birbirlerine yardımcı olmak için, Birleşmiş Milletler Örgütüne bağlı olarak 7 Nisan 1947’de Dünya Sağlık Teşkilâtı kuruldu. Bu nedenle her yıl Nisan ayının yedinci günü “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanır.

Türkiye de bu kuruluşa üyedir. Her yıl Sağlık Haftası Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerde aynı zamanda değerlendirilir. Sağlık Haftası'nın amacı, sağlık bilgisinin ve yardımının geniş halk kitlelerine ulaşmasıdır. Hafta boyunca insan sağlığı konusunda radyolarda konuşmalar yapılır. Televizyonda sağlıkla ilgili programlar sunulur. Gazete ve dergilerde insan sağlığı ile ilgili yazılar yayınlanır. Bu hafta içinde okullarımızda beden sağlığı, beslenme konusunda bilgiler verilir. Sağlığın önemi anlatılır. Sağlıklı olmanın kuralları öğretilir…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72