Yıllardır 2/B arazileri tapuya bağlansın diye uğraştık durduk. Kayıt dışılık bitsin, mağdur olmuş orman köylüsü bir rahata kavuşsun, iade-i itibar yapılsın istedik. Sonunda başarılı da olduk. Birileri sesimizi duydu, bu sorunun farkına vardı. Kanun her şeye rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti ve yasalaştı. Ancak 2/B mağduru bu duruma sevinemedi.
Neden sevinemedi derseniz, köylü yıllardır, hatta yüz yıllardır ekip biçtiği, imar ettiği arazisini rayiç değerin % 70'ini ödeyerek alması gerekiyor. Bu büyük bir haksızlık. 2/B mağdurunda böyle bir para inanın yok.
Cumhuriyet tarihinde böyle bir tapulama çalışması yapılmadı. Daha önce yapılmış tüm tapulama çalışmalarında sembolik, harca mukabil ödemeler yapılarak vatandaşın yüzünü güldüren devlet, bu sefer tam tersi istikamette hareket ediyor.
Maalesef kanun yapıcı 2/B konusunda büyük bir hata yaptı. 2/b mağduriyetini gözden kaçırdı, veya görmek istemedi. Bu arazilerden gelecek para gözlerini kör etmiş olabilir.
Belki de Yüz binlerce 2/B mağdurunu bir avuç arazi mafyası ile aynı kefeye koydu. Kanunda rayiç değer belirleme formülünün yanında, eski tapu sahiplerine verilen öncelik hakkı ve sosyal donatı alanlarının satılamaması gibi büyük çıkmaz sokaklar var. Ancak bu maddelerde oluşacak sıkıntıları, eksiklikleri yazmayacağım. Yazsam da kimse dinlemiyor.
lgililer ve 2/B mağdurunun büyük bir kısmı, kanunun bir çok yerde işe yaramadığını yaşayarak öğrenecekler. Belki de bilerek böyle bir kanun yapıldı. Bu kanunun yürümeyeceğini sonunda anlayacaklar ancak bir çok 2/B mağdurunun canı yanacak. Belki de ölümü gösterip, sıtmaya razı etme taktiği yapılıyor olabilir.
Devlet ilk defe 2/B mağdurunu dinledi. İstanbul Defterdarı Sayın Bekir Bayrakdar, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ın düzenlediği bir toplantıda 2/B mağdurunun durumunu dinledi. Kanundaki eksikleri anlattık. Osmanlı'dan buyana var olan tapu sorunumuzu dile getirdik. Toplantının faydalı olacağını düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz.
 2/B mağdurları platformu olarak kanunu protesto ederek bu zaman kadar doğrudan satış başvurusunda bulunmadık. Çok da etkili olduğunu görüyoruz. Ülke genelinde başvuru sayısı çok düşük kaldı. Her şeye rağmen kanunda belirtilen altı aylık başvuru süresi bu ayın yirmi altısında doluyor. 2/B mağdurları bu süreyi geçirmeden başvurularını yapsınlar.
Bazı yerlerde güncelleme yapılmadığı için başvuru sırasında sıkıntılar oluyor. Memur  başvuru dilekçenizi almak zorunda. Bu duruma çok dikkat edin ne olursa olsun başvuru bedelini ödeyip başvurunuzu yapın. Rayiç bedel belirleme çalışmasında bulunan memur arkadaşlar insaflı davranıp, kanuna rağmen takdir yetkilerini 2/B mağdurundan yana kullanırlarsa rakamlar biraz daha geriye gelebilir.
Bu durumda dahi 2/B mağdurunun çok büyük kısmı tapusuna kavuşamayacak, ancak yerini satma yoluna gidebilir. Ülkemizde bir araziyi 136 yıl ekip biçmek, imar etmek, vergisini ödemek sahip olmak için yeterli olmadığını bu kanun ile görmüş olduk.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72