Yıllardır bir ‘demokrasi' kelimesi ağzımızdan düşmüyor. Politikacısı, işadamı, sporcusu, kulüp yöneticisi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşın bir kısmı... Peki demokrasi nedir? Demokrasiyi çeşitli şekillerde tanımlayabiliriz... Demokrasi, halkın egemenliğine dayanan bir yönetim sistemidir.  Peki böyle bir ülke var mıdır dünyada?

Demokrasiyi, kitaplar, ‘halkın kendi kendini yönetmesidir' diye ifade eder. Peki biz mahallemizdeki muhtardan başka kimi seçebiliyoruz? Kimseyi... Pardon ilk defa cumhurbaşkanı seçtik…Yani yasama, yürütme ve yargı bizim irademiz dışında seçilip gelişiyor... Demokrasi alim ile cahilin aynı kefeye konması değildir.

Her ülkede demokrasi tanımı ve uygulanış tarzı farklıdır. Örneğin Atatürk'ün ülkemize kazandırdığı tam bağımsız bir ülkede tam bağımsız bireyler tarafından uygulanan gerçek demokrasi… ABD'nin Irak'a getirdiği demokrasi! 1980 sonrası Türkiye'si gibi basının tek bir kişinin propaganda aracı haline gelip halka zorla o adayı seçtirmesi?

Aslında hiçbir devlet sistemi iyi veya kötü değildir. Devlet sistemleri iyi veya kötü olsaydı, bazı sistemler ebediyen yaşarlar, bazıları yaşamak imkanı bulamazlardı. Ancak demokrasinin pek çok milletin mutluluk kaynağı olduğunu görüyoruz. Buradan hareketle, günümüzde insan haysiyetine yakışan idare şeklinin demokrasi olduğu sonucuna varabiliriz.

Bununla birlikte ‘sağlıklı' demokrasinin birtakım şartları vardır: Tabuların hakim olduğu, bazı düşüncelerin resmi görüş haline geldiği toplumlarda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Böyle ortamlarda kurulan demokratik rejimler, sahneye konmuş oyunlar gibidir, her şey suflörlerine bağlıdır.

Kamuoyu açık olmalı, kamuoyunda her fikir tartışılmalıdır. Zararlıyı, kötüyü ayıklamak, kamuoyunun hakkıdır. Bir sınıf, iktidar veya zümre, kendisini kamuoyunun yerine koyup doğruyu yanlışı belirleyemez. Demokratik rejimde güven hakim olmalıdır. İnsanlar kendilerini huzur ve güven içerisinde, emin hissetmelidir. Demokratik rejimde iktidarın halktan kopmaması, herhangi bir menfaat grubunun oyuncağı olmaması hususu çok önemlidir.

Yani şöyle bir özetleyecek olursak;

a) Kendi hayatlarını yönetmekten aciz olanlar?

b) Eğitimsiz veya dünya görüşü olmayanlar?

c) Başkalarının dedikleri partiye oy verenler?

d) Mantıktan yoksun insanlar?

e) Kendi çıkarlarını göremeyen?

İnsanların teşkil ettiği bir toplumda ‘demokrasi'nin varlığı tartışılır’ İşin özünde güzel bir şeydir demokrasi, teorik olarak...

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72