Son günlerde televizyon kanallarında, dolandırıcılık haberlerine sıkça rastlıyoruz. Telefonla dolandıranlar, evlere kadar gelip dolandıranlar… Vs… Hiçbir zaman bir devlet görevlisinin, işin içerisinde terör ve asayiş varsa, vatandaşa bir sorumluluk atfeden bir iş vermesi mümkün değildir. Zengin de fakir de maruz kalabiliyor dolandırıcılığa. Herhangi bir yaş, cinsiyet ve eğitimle seviyesiyle ilgili değil. Dolandırıcılığın belirli bölgesi de olmaz… Her yerde varlar. İstanbul, nüfus yoğunluğundan ötürü bu kadar göze batıyor. Yaşlılar birinci sıradaki hedef. Dolandırıcılar eskiden mobil telefondan arardı, şimdi ev telefonlarına yoğunlaşıyorlar, gündüzleri evde yaşlılar bulunduğu için. Daha sonra ilgili kişinin dışarı çıkmasını istiyorlar ya da kapıya kurye ile adam gönderip 3 liralık malı 100 liraya satıyorlar.

Örneğin, oto dolandırıcılığı çetesi, araçlarını satmak için internete ilan veren kişileri hedef alıyor. Bağlantıya geçilen kişi çetenin 15 günlüğüne açtığı, içinde sekreter ve birkaç yeni arabanın da bulunduğu "naylon galeriye" çağrılarak güven telkin ediliyor. Cuma gününü seçen çete kapanmasına yakın notere gidiyorlar. Satış yapıldıktan sonra ödemenin havale ile yapılacağı söyleniyor ve satıcıya bilgisayarda banka havale ekranı gösteriliyor. Çete "Ödemeyi yaptık, pazartesi para hesabınıza düşer" diyerek vatandaşı rahatlatıyor ve huzur içinde evine gönderiyor. Bu arada çete, noterde satın alınan aracı hafta sonu ikinci ve üçüncü kişilere satılıyor. Vatandaş galeriye gidince ortada kimsenin olmadığını görüyor Emniyet görevlileri, "Paranızı almadan bir belgeyi imzalamayın!" diyor. Telefonda dolandırıcılık yaklaşık 10 senelik bir konu. Ambians oluşturulmak adına vatandaşın, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu, kendi kimlik bilgileriyle şirketler kurulduğu gibi pek çok şey telkinler ve tehditlerle panik duygusu yerleştirerek iş yürütülüyor. Psikolojiyi çözmüşler. Hipnotize olduğunuzdan dışarıya karşı algınızı kapatıyorsunuz. Arkadan telsiz, polis sesleri geliyor. Bu durumda nasıl hissedersiniz kendinizi düşünsenize. İşin özü bu; hipnoz ve psikolojinin çözülmesi. Emniyet yetkilileri, vatandaşları telefon dolandırıcılarına karşı uyararak, “Sizleri telefonla arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtan ve sizden para, altın isteyen şahıslara inanmayın. Böyle bir durumda hemen 155 POLİS İMDAT’ı arayın” diyor… Daha nasıl uyarılsın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.