‘VIP minibüsler geliyor'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, minibüslerle ilgili farklı..

‘VIP minibüsler geliyor'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, minibüslerle ilgili farklı..

20 Nisan 2014 Pazar 14:48
‘VIP minibüsler geliyor'

Topbaş, İBB'nin 2013 Faaliyet Raporu’nu açıkladı: ‘VIP minibüsler geliyor’

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, minibüslerle ilgili farklı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Minibüs esnafıyla yaptığımız görüşmelerde vardığımız mutabakatlar var. Minibüslerin devam etmesini istiyoruz ama farklı bir şekilde. Yani kent merkezlerine artık minibüsle ulaşmak yerine, bizim toplu taşıma araçlarımızın istasyonlarına gelecek kadar bir sistem bu. Adeta bir VIP minibüs hizmeti veren, daha kısa mesafede yolcu taşıyan bir sistem" dedi. 

Topbaş, Belediye Meclis Salonu'nda yaptığı sunumla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 Faaliyet Raporu'nu açıkladı.  Kadir Topbaş, İstanbul'un, küresel ölçekte sorumluluk taşıyan, dünyanın önemli bir merkezi olduğunu söyledi. Türkiye'de yerel yönetimlerin öneminin arttığını dile getiren Topbaş, İstanbul'u, dünyanın takip ettiği bir kent yapmak için çalıştıklarını kaydetti.

Nitelikli bir kent ortaya çıkarmak adına yatırım planları yaptıklarını anlatan Topbaş, "İstanbul'un gelecek 5 yılını şekillendirmek için İstanbul bize yetki verdi. Yaptığımız çalışmalarda eksiklikler olması durumunda her zaman tenkide açığız. Bize gelen her öneriyi değerlendireceğiz. Çünkü bu kente beraber hizmet edeceğiz" diye konuştu.  

İstanbul'da ulaşımda önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:  "Bütçemizin yüzde 55'ini ulaşıma yatırıma ayırdık. 10 yılda İstanbul'da ulaşıma yapılan yatırım miktarı 32 milyar lira. Bunun 15 milyarı metroyla ilgili. Metro, maliyeti çok yüksek olan bir alan. Yap-İşlet gibi bazı denemelerde bulunduysak da bunun maliyeti katladığını gördük. Bu da yeni bir borç anlamına geliyor. Kentin bir kalite ölçeği olarak ulaşım başta olmak üzere, ulaşımı nasıl rahatlatırız diye yatırımlar yaptık. Daha yapacak çok işimiz var. Haliç metro geçişini yaptık. Marmaray açıldı. Önemli bir proje. Kentin önemli bir ihtiyacını karşıladı. İnşaatı devam eden hatlar var."

 

Minibüslerin kent içine girmeyeceği yeni sistem

 

Belediyeye ait otobüslerin büyük ölçüde yenilendiğini anımsatan Topbaş, şöyle devam etti:  "Minibüslerle ilgili çok farklı bir çalışmamız var. Minibüs esnafıyla yaptığımız görüşmelerde vardığımız mutabakatlar var. Çok kolay değil. Minibüslerin devam etmesini istiyoruz ama farklı bir şekilde. Yani kent merkezlerine artık minibüsle ulaşmak yerine, bizim toplu taşıma araçlarımızın istasyonlarına gelecek kadar bir sistem geliştirelim. Adeta bir VIP minibüs hizmeti veren, daha kısa mesafede yolcu taşıyan bir sistem. Ciddi bir mutabakatımız var. Çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, bunlarla ilgili eğitim çalışmalarımız var. Kent trafik yönetimi oluşturacak bir sisteme doğru gittiğimizi ifade etmek istiyorum."

Topbaş, 10 yılda 286 kavşak ve alt geçit düzenlemesi yaptıklarını belirterek, geçen yıl 7 kavşak ve 410 kilometre yeni yol yaptıklarını, deniz yolunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini anlattı.  

Mahallelerde katlı otoparklar

Topbaş, tüm ilçe belediye başkanlarıyla katlı otoparklar konusunda ortak çalışma yapmak istediklerini vurgulayarak, şunları aktardı:  "Otopark sorununu çözmek için ilk etapta birkaç sokaktan başlayarak, satın alabileceğimiz 200 metrekareden aşağı olmayan yapıları alıp, katlı otoparka çevirip, sadece o sokaklardakilere hizmet verecek bir sistem kurmak istiyoruz. Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu çıkartarak, orada yaşayan insanlar bir maliyet karşısında böyle bir otopark belgesi elde etmiş olacaklar. Avrupa'da birçok yerde böyle. Bunu bizim de İstanbul'da hayata geçirmemiz gerekir." 

İlçelerde imar planı ofisleri 

İlçelerde yapılacak imar planlarıyla ilgili çok önemli bir çalışmanın devam ettiğini dile getiren Topbaş, "Türkiye'ye model olacak çok önemli bir çalışma. Yani imar planı yapılacak ilçelerde, bölgelerde, halkımızın da rahatlıkla bilgi alabildiği, iletişim kurabildiği birtakım ofisler oluşturmak. Bunlar bir bakıma bizim imar planı ofisleri şeklinde devreye girecek" ifadelerini kullandı. 

Topbaş, belediye bütçesiyle ilgili de çok ciddi başarı elde ettiklerinin altını çizerek, "2013 bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 114. Bunlar resmi kayıtlar. Yani yüzde 114 fazlalık var kasamızda demektir bu. Çok şükür bütçesi iyi olan, devlete borcu hiç olmayan, dış borcu 2028'e kadar giden bir bütçemiz var" şeklinde konuştu.

 

Son Güncelleme: 20.04.2014 14:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3