Sporla diyabeti yeniyorlar

Fevzi Çakmak Mahallesi Arif Nihat Asya Kültür Merkezinde hizmet veren Diyabet Merkezinde tedavi gören şeker hastaları, düzenli beslenme ve sporla diyabeti yeniyor. Son 1 yıl içerisinde projeden 45 diyabet hastası faydalandı.

Sporla diyabeti yeniyorlar

Fevzi Çakmak Mahallesi Arif Nihat Asya Kültür Merkezinde hizmet veren Diyabet Merkezinde tedavi gören şeker hastaları, düzenli beslenme ve sporla diyabeti yeniyor. Son 1 yıl içerisinde projeden 45 diyabet hastası faydalandı.

17 Ağustos 2017 Perşembe 23:57
Sporla diyabeti yeniyorlar

Pendik Belediyesi ve Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Polikliniği işbirliğinde başlatılan projede diyabet hastalarına özel diyet ve egzersiz programları düzenleniyor. Uzman hekimler ve antrenörler tarafından düzenlenen program sayesinde hastalar, diyabet rahatsızlıklarını sporla yeniyor. Projede 1 Diyetisyen, 2 Hemşire, 1 Podolog, 1 Uzman Doktor ve 3 Antrenör görev alıyor. Projeden sadece diyabet hastaları değil, fazla kilolarından dolayı diyabet riski taşıyanlar da faydalanabiliyor. Projeden son 1 yıl içerisinde 45 diyabet hastası faydalandı.

Haftada 3 gün spor

Spor programına başlamadan önce takiplerinin yapılabilmesi amacıyla öncelikle hastaların kan şekeri, tansiyon ve nabızlarına bakılıyor. Dinlenik nabız ve maksimum nabızları kontrol ediliyor. Hastaların aylık kilo ve yağ analizi yapılıyor. Uzman çalıştırıcı gözetiminde hastalar, haftada 3 gün ortalama 1 saatlik antrenman yapıyor. Sporla tanışan diyabet hastalarının sağlık durumlarında olumlu yönde değişimlerin olduğu aylık takiplerinden gözlendi.

Sporla hayatı düzene girdi

Diyabetle mücadele için insülin iğnesi kullanmak zorunda olan Fahriye Durmaz’ın hayatı Diyabet Merkeziyle birlikte tamamen değişti. Merkeze başlamadan önce 128 kilo olan, kolesterol ilacı kullanan ve şekerinin 300 üzerinde seyrettiği Durmaz, hekimlerin önerisiyle spor programına başladı. 1,5 yıl önce başladığı düzenli beslenme ve egzersiz programının ardından Durmaz, insülin iğnesi ve kolesterol ilaçlarından tamamen kurtuldu ve kilosu ise 100’e düştü. Spordan önce devamlı uyku hali olan Durmaz, şimdi günde 6 saat uykunun bile kendisi için fazla olduğunu söylüyor.

İlaçla değil, sporla düzelen bir hastalık

Merkeze gelen ilk hastalardan biri olan Ayşe Çap, şeker ilacı kullanıyor ve karaciğer yağlanması sorunu yaşıyordu. Spordan önce 88 kilo olan Çap’ın şeker değeri 250 seviyelerinde seyrediyordu. 77 kiloya düşen Çap’ın tok karnına ölçülen şeker değeri artık 95 ve şeker ilacını tamamen bıraktı, karaciğer yağlanması ise ortadan kayboldu. 12 yıllık şeker hastası olan Çap, diyabetin ilaçla değil sporla düzelen bir hastalık olduğunu söylüyor. Spora başlamadan önce merdiven dahi çıkarken yorulan Çap, şimdi çocuklarıyla ip atlıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72