Polat; “Bir kişi fazla okutmak bile bize yeter”

Sancaktepe'nin ilk eğitim alanındaki STK'sı Sancaktepe Eğitim Gönüllüleri Derneğ

Polat; “Bir kişi fazla okutmak bile bize yeter”

Sancaktepe'nin ilk eğitim alanındaki STK'sı Sancaktepe Eğitim Gönüllüleri Derneğ

24 Eylül 2014 Çarşamba 14:50
Polat; “Bir kişi fazla okutmak bile bize yeter”

SEG-DER Başkanı Ali Polat:

“Bir kişi fazla okutmak bile bize yeter”

 

Sancaktepe’nin ilk eğitim alanındaki STK’sı Sancaktepe Eğitim Gönüllüleri Derneği  (SEG-DER)  açıldı. “Tek amacımız biraz daha fazla öğrencimize eğitim imkânı sağlayabilmek” diyen SEG-DER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Polat, “Derneğimizde görev yapan herkes eğitime gönül vermiş insanlardır” dedi.

1966 Sancaktepe doğumlu olan Ali Polat ve eğitime gönül veren beş kişi tarafından kurulan Sancaktepe Eğitim Gönüllüleri Derneği (SEG-DER), öğrencilere burs verirken ihtiyacı olan 500 ailede gıda yardımının yanı sıra ihtiyaç çeki veriyor. 

Eğitime gönül veren insanların bir çatı altında toplandığı SEG-DER, resmi olarak kurulmadan önce yaklaşık beş yıldır muhtarlarla birlikte mahallelerde ihtiyaç sahibi olan aileleri tespit edip, onların gerekli ihtiyaçlarını karşılıyordu. SEG-DER’in faaliyetlerini ve kurulma amacını gazetemize anlatan SEG-DER Başkanı Ali Polat, Bugüne kadar her yıl 500 aileye gıda yardımı yaptıklarını ve 50 öğrenciye de karşılıksız burs verdiklerini ifade etti.

SEG-DER’in açılımı nedir ve kim tarafından ne zaman kurulmuştur?

SEG- DER, Sancaktepe Eğitim Gönüllüleri Derneği’dir. Bu dernek 2014 yılında eğitime gönül vermiş insanlar tarafından yeni kuruldu. Yönetimdeki bütün arkadaşlarımız öğrencilere ve eğitime canı gönülden destek veren insanlar. Tek amaçları birkaç öğrenciyi daha okutabilmek.

Peki, SEG-DER’in kurulma amacı nedir?

Bu işe gönlünü vermiş gerçekten bütün zamanını derneğimize ayırabilecek yönetim kurulu arkadaşlarımızla birlikte ihtiyacı olan çocuklarımız için elimizden geleni yapmak. Ama sadece biliyorsunuz diploma almak bir işe yaramıyor. Biz çocuklarımızın güzel bir eğitim almasını isterken onların sosyal hayattan da kopmamasını istiyoruz. Sosyal hayatın içinde etkin olabilmeleri içinde çeşitli sosyal aktivitelerimiz olacak. Amacımız bu yardımlarımızı daha da büyüterek ulaşabildiğimiz öğrenci sayımızı artırmak. Sancaktepe’nin eğitim açısında böyle bir derneğe ihtiyacı olduğunu gördük. Sancaktepe’de eğitim alanında kurulmuş ilk STK biziz.

Kaç tane üyeniz var ve bunlar sadece eğitimci mi?

100 civarında üyemiz var ve bunlar sadece eğitimci değil, eğitime gönül vermiş insanlar. 5 tane kurucu üyemiz var bunlar hukukçu, eğitimci, işçi, ev hanımı, muhtar ve iş adamı. Ama tabii bunlar kurucu üyeler yakın bir zamanda genel kurula gideceğiz ve seçim yaparak yeniden yönetim kurulumuzu oluşturacağız. Biz herkesi derneğimize üye yaparak büyük bir curcuna olsun istemiyoruz üye yaparken seçici ve titiz davranıyoruz derneğimizin amacına uygun kişileri üye yapıyoruz.

Dernek olarak burs verme şartlarınız nedir?

Öğrenci seçerken kriterlerimiz var tabii ki… Bunlar; işte öğrencinin başarılı olması, dört yıllık bir üniversiteye gidiyor olması ve gerçekten ihtiyaç sahibi olması. Bunun haricinde hiçbir şartımız, hiçbir isteğimiz yok öğrencilerimizden. Sadece üniversiteye giden öğrencilerimize burs veriyoruz. Özellikle de şehir dışında okuyan öğrencilerin önceliği vardır. Lisede veya ortaokulda okuyan öğrencilere burs veremiyoruz ama çok ihtiyacı varsa başka anlamda aileye yardımcı oluyoruz. Ama bütçemiz kısıtlı olduğu için burs veremiyoruz.

""

Derneğinizin öğrencilere verdiği bursları nasıl sağlıyorsunuz?

Biz, dernek üyelerimizin hiç birinden derneğimize üye olurken ücret almıyoruz. Bizim yönetim kurulu üyelerimiz tarafından oluşturulan bir yıllık bütçemiz var. Onun dışında hiçbir gelirimiz yok ama artık okutabileceğimiz öğrenci sayısını artırmak için çevremizde bulunan iş adamlarından ve çevreden yardımlar alacağız.

Başkanım, ihtiyacı olan insanlar SEG-DER’e nasıl başvurabilecekler?

Bizim Sancaktepe’nin dört bir yanına astığımız afişler var. O afişlerde yazan numaralardan bize ulaşabilirler. İnternet üzerinden facebook’tan ve web adresimizden de bize ulaşabilirler. Ama biz bu zamana kadar bu yardımlarımızı muhtarlar aracılığı ile veya yönetimdeki arkadaşlarımız, üye olan arkadaşlarımızın ihtiyacı olanları tespitiyle yapıyorduk. Muhtarlar mahallelerinde ihtiyacı olan ailelerin listelerini bize veriyor. Biz, kurulduğumuza dair insanlara mesajlar da atarak onları SEG-DER hakkında bilgilendiriyoruz.

Siz verilen listedeki isimlerin gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunu nereden biliyorsunuz, bununla ilgili araştırmalar yapıyor musunuz?

Biz muhtarlarımıza çok güveniyoruz. Onlara ‘bize bu isimleri verirken çok dikkatli olun’ diyoruz. Çünkü gerçekten ihtiyaç sahibi olmaları çok önemli. Biz insanları derneğimize çağırarak biraz sohbet ediyoruz. O sohbet esnasında zaten ortaya çıkıyor gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığı. Bazı durumlarda araştırmalar da yapıyoruz. Evlerine gidip bakıyoruz.

Gerçekten ihtiyacı olan ama Sancaktepe dışından birisi size başvursa derneğinizden yardım alabiliyor mu?

O çok istisnai bir durum. Çünkü bizim derneğimizin kuralı, Sancaktepe’de oturması ve kendi bölgemizin öğrencisi olması. Ama tabi ki gerçekten çok ihtiyacı varsa o kuralı es geçiyoruz ve yardım yapıyoruz. Böyle bir iki tane öğrencimiz var.

Burs verdiğiniz öğrencilerin sene içerisinde derslerini takip ediyor musunuz, hiç bursu kesilen öğrenci oldu mu?

Tabii ki öğrencilerimizin durumlarını takip ediyoruz. Belirli aralıklarla transkriptler istiyoruz. Derslerinde sıkıntı olup olmadığına bakıyoruz. Biz öğrencilerimizin hemen bursunu kesmiyoruz. Öncelikle neden notlarının düştüğünü öğreniyor, bu duruma çözüm üretmeye çalışıyoruz. Çözüm bulamazsak dersler hala düşükse kesiyoruz. Biz öğrencilerimize burs verirken onlardan iki şey istiyoruz: Bir, derneğimize üye olmasını, ikincisi de okullarını bitirip mesleğe geçtikleri zaman bir öğrenciye bir yıllık bir burs vermeleri. Böylelikle bir burs halkası oluşacak.

Son Güncelleme: 24.09.2014 14:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72