Milli Eğitim Bakanı: “Eğitime milli gelirden 6,2 pay ayırıyoruz”

Maltepe İmamet Hitabet ve İlmi Araştırmalar Vakfı’nda düzenlenen toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Maltepe ilçesinin Milli Eğitim noktasında ki sorunları hakkında bilgi alışverişi yaptı.

Milli Eğitim Bakanı: “Eğitime milli gelirden 6,2 pay ayırıyoruz”

Maltepe İmamet Hitabet ve İlmi Araştırmalar Vakfı’nda düzenlenen toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Maltepe ilçesinin Milli Eğitim noktasında ki sorunları hakkında bilgi alışverişi yaptı.

20 Mart 2018 Salı 12:20
Milli Eğitim Bakanı: “Eğitime milli gelirden 6,2 pay ayırıyoruz”

Maltepe İlçe Kaymakamı Meftun Dallı, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan, STK Temsilcileri, Eğitim temsilcileri ve muhtarların katıldığı toplantıya Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’de konuk olarak katıldılar.

Derslik başına 26 öğrenci düşüyor

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı Maltepe’de eğitim öğretim faaliyeti gösteren okullar hakkında bilgi verdi. Kaymakam Dallı; ‘İlçemizde 89’u kamuya ait, 104’ü özel olmak üzere toplam 193 okuldaki 3 bin 27 derslikte, 69 bin 467 öğrencimiz ve 4 bin 357 öğretmenimizle devam etmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün resmi kurum ve okullarındaki toplam personel sayısı, 3 bin 711’i öğretmen olmak üzere 4 bin 148’dir. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalaması, resmi okullarımızda 26, özel okullarımızda 15’tir.

Fatih Projesi çerçevesinde, 1290 etkileşimli tahta kurulmuş olup, 1462 tanesine daha ihtiyaç vardır. Biri bakanlığımız yatırımı olan 24 derslikli Anadolu İHL, ikisi İSMEP kapsamında yıkılıp yeniden yapılan ilkokul ve anaokulu olmak üzere üç adet devam eden yatırımımız, üç adet yatırım teklifimiz bulunmaktadır.’ dedi.

Aynı mahallede sorunlu olan üç okul var

Aynı mahallede sorunlu olan üç okul olduğunu ifade eden Dallı; ‘İlçemizde ikili öğretim yapan sadece üç okulumuz kalmış olup, bunlar aynı mahallededir ve derslik başına öğrenci sayıları da yüksektir. Bu mahallemizde yeni okul binası yapılabilmesi için, kamulaştırma dışında bir çözüm, yıllardır gösterilen bütün çabalara rağmen bulunamamıştır. Bölgedeki arsa fiyatları ve imar durumu itibariyle bulunması da mümkün görünmemektedir” diyerek Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan çözüm için destek istedi.

Kaymakam Dall,ı konuşmasının sonunda Maltepe’de eğitim noktasında gayret ve hassasiyetlerinden dolayı başta İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ve personeline, STK’lara, Muhtarlara, Siyasi Parti tmsilcilerine, basına ve özellikle Maltepeli olmasından dolayı her konuda destek veren Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz’a ve toplantıya ev sahipliği yapan İmamet Vakfına ve vakfın, yöneticilerine teşekkür etti.

Boyraz: Maltepe tek derdimiz bizim

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katıldığı toplantıya konuk olarak katılan Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, ortak değerlerinin Maltepe olduğunu belirterek; “ Maltepe tek derdimiz bizim. Maltepe’yi en iyi noktalara getirmek tüm çabamız.” Dedi.

Belirli aralıklarla Maltepe’nin sorunlarının çözümü noktasında bir araya geldiklerini belirten Milletvekili Boyraz; ‘Biz bu topraklarda 1000 yıldır kardeşlik hukuku içinde birlik ve beraberlik içerisinde yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Kim ki bizim aramıza fitne tohumları ekmeye çalışıyorsa, kim ki kardeşliğimizi zedelemeye çalışıyorsa geçmişte müsaade etmediğimiz gibi bugünde müsaade etmeyeceğiz.


Bu topraklarda Anadolu coğrafyasında doğudan-batıya güneyden-kuzeye yaşayan her vatandaşımız birinci sınıf vatandaştır. Hiçbirinin diğerinden ne bir fazlası ne bir eksiği vardır. Son günlerde yaşadığımız Afrin'deki mücadelede kahraman askerlerimize Mehmetciğimize, polisimize Rabbimden muzafferiyetler diliyorum, ayaklarına taş değdirmesin. Şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Şunu çok net olarak ifade ediyorum. 15 Temmuz'da bu millet nasıl ayağa kalktıysa böyle durumlarda her zaman devletinin milletinin yanında olmuştur. Ne susacak ezanımız, ne inecek Bayrağımız ne de verilecek bir karış toprağımız yoktur” dedi.

Toplantıya katılanlara hitap eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de en önemli hususun eğitim konusu olduğunu belirterek, ‘Türkiye’de öyle bir konu var ki eğer o konu iyi giderse her konu yolunda gider. Türkiye’de öyle bir konu var ki eğer o konuda aksaklık olursa o aksaklık diğer alanlara da etki eder ve Türkiye’yi geriye götürür. Türkiye’nin en önemli konusu eğitimdir. Eğitim iyi giderse her şey yolunda gider. Eğitim aksarsa her şey aksar. Çünkü iyi doktor, iyi hemşire, iyi hastane yöneticileri yetiştirirseniz sağlıkta hizmet iyi olur. İyi mühendis, iyi işçi, iyi idareci yetiştirirseniz ulaştırmada işler yolunda gider.’ diye konuştu.

Önce Eğitim Sonra Diğerleri
Her alanda her şeyi daha iyi yapmanın yolunun eğitimden geçtiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:‘Her bakanımıza söylüyorum. Önce eğitim, sonra diğerleri. Bu zamana kadar da tüm bakanlıklarımızdan yeterli desteği gördük. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e soruyorlar, ‘Cumhurbaşkanı olmasaydın ne olurdun?’ ‘Maarif vekili olurdum’ diyor. Yani bu ülkeyi, yarınlarını daha iyi yapacak bir meslek ancak eğitimdir. Eğitimle insan yetiştirirsiniz. Bu alanda Türkiye çok büyük adımlar attı. Eğer bugün Türkiye’de iyi giden işler varsa bu eğitim sayesindedir. Eğer bugün Türkiye’de aksayan hususlar varsa onun da sebebi eğitimdir. Türkiye’yi hangi noktadan alıp hangi noktaya getirdiğimizi anlatacağım. Proje okullarında kaliteli eğitim için sınıfların 30 öğrencinin altında olması gerekir. Gerçekten Türkiye kaliteli eğitime gitmek için fırsat eşitliğini sağlamak için çok büyük mesafeler aldı. Daha kaliteli bir eğitim ve 81 milyona fırsat eşitliği temelli eğitim sağlanması açısından çok büyük mesafe aldı.’

282 Bin derslik yaptık
Yılmaz, Türkiye’de eğitim alanında bugün kaliteden bahsediliyorsa altyapının büyük ölçüde tamamlanmış olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Kaliteli eğitimden bahsedebilmek adına derslik başına düşen öğrenci sayısının azalması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, ‘Siz hiç hastanenin olmadığı yerde bizim, cerraha göz doktoruna ortopedi uzmanına ihtiyacımız var denildiğini gördünüz mü? Türkiye’de kaliteli eğitim vermek adına ne olması lazımdı, derslik başına düşen öğrenci sayısının makul seviyede olması lazımdı. Eskiden bir sınıfta 70 kişi bulunuyordu bir öğretmen öğrenciye bir dakikasını ayıramıyordu. Böyle bir ortamda kaliteli eğitimden bahsedilebilir mi? Derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak lazım ki kaliteli eğitimden bahsedelim. 282 bin derslik yaptık. 36’ydı tüm Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısı, bugün Türkiye’de 24’e düştü.’ ifadelerini kullandı.

Eğitime milli gelirden 6,2 pay ayırıyoruz
Bu dönemde 11. Kalkınma Planını hazırladıklarını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Bu yılın sonunda 10. Kalkınma Planı’nın sonuna geliyoruz. O kalkınma raporunda, eğitim raporunda hangi hedefler konulduysa hemen hemen her hedef yakalandı. Hatta bazı alanlarda o hedeflerin üzerine geçildi. Bir örnek vereyim, Türkiye’nin 1980’lerde milli gelirinden eğitime ayırdığı pay yüzde 1,2’ydi. 1990’lı dönemlerde eğitime ayırdığı pay 2,2. Biz iktidara geldiğimizde 2002’de eğitime ayrılan pay 2,9’du. 2013 yılında ise 3,9’du. Avrupa’da şu anda bizden daha fazla eğitime milli gelirden pay ayıran ülke yok. Eğitimde en büyük yatırımı öğretmene yaptık. Öğretmenlerimizin özlük haklarını da iyileştirdik. Türkiye’de yapılan en iyi şeylerden biri eğitimdir. Önce eğitim, eğitimden sonra diğer alanlarda başarı yakalanabilir. Türkiye’de en iyi giden şeylerden biri eğitimdir bunu da evlatlarınıza bakıp görebilirsiniz.’

Program sonunda Maltepe İmamet Hitabet ve İlmi Araştırmalar Vakfı Başkanı İsmail Hakkı Ertürk, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a katılımlarından dolayı hediye takdim etti.

Son Güncelleme: 20.03.2018 11:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3