Kartal’ın Sokakları Yeniden Tasarlanıyor

Kartal Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren TAK (Tasarım, Araştırma, Katılım) Kartal ekibi, Kıyı Köşe Programı kapsamında kullanılmayan alanları projelendirerek yerinde çözüm üretmeye devam ediyor.

Kartal’ın Sokakları Yeniden Tasarlanıyor

Kartal Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren TAK (Tasarım, Araştırma, Katılım) Kartal ekibi, Kıyı Köşe Programı kapsamında kullanılmayan alanları projelendirerek yerinde çözüm üretmeye devam ediyor.

21 Aralık 2018 Cuma 13:22
Kartal’ın Sokakları Yeniden Tasarlanıyor

TAK Kartal ekibi bu çalışmalar kapsamında Kordonboyu Mahallesi’nde bulunan Hamam Sokak’ta “Mekânlaşan Alanları Yeniden Tasarlıyor ve Yeniliyoruz” projesini başlattı. Proje kapsamında farklı disiplinlerden tasarımcılar, Kartallılar, öğrenci ve gönüllüler bir araya gelerek Hamam Sokak’ın sorunlarını, eksiklerini yerinde tasarlayarak çözümler üretti.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde kurulan TAK Kartal, Kıyı Köşe Programı kapsamında kullanılmayan alanları projelendirerek yerinde çözümler üretmeye devam ediyor. Mekânlaşan alanlar kapsamında son olarak Hamam Sokak analiz edilip, sokağın kullanılabilirliğinin artması için tasarım önerileri geliştirildi. Çalışmalar süresince kullanıcılar ile tasarımcılar bir araya gelerek sokağın daha iyi hale gelmesi için işbirliği yaptı.

KIYI KÖŞE PROJESİ

Proje kapsamında kıyıda köşede kalmış, atıl kamusal mekânlar, tasarımcıların yaratıcı fikirleri, düşük maliyet ile büyük etki yaratan projeleri ile canlanıyor. Mahalleliler tarafından seçilen tasarım projeleri, uygulamaya geçiriliyor. Tasarımcılar, seçilen kıyı köşelerin bugünkü kullanım amaçları ve mahalleli için önemini anlamak için yakın çevresinde yaşayanlardan ve esnaftan bilgi alıyor, böylece tasarımların mahalleli tarafından benimsenerek kullanılması amaçlanıyor. Beklenti; kıyı köşelerin belirlenmesi ve tasarım ilkelerinin oluşturulmasında katılımcı yöntemlerden yararlanılması, mimarlık, ürün tasarımı, peyzaj, grafik, plastik sanatlar ve güzel sanatlar ile uygulanabilir, düşük maliyetli, kalıcı veya geçici yaratıcı projelerin tasarlanıp uygulanmasıdır. Mekânsal müdahalenin yarattığı sosyal etkilerin, minimuma indirilmesi için insan odaklı ve katılımcı tasarım süreçleri yani 'Sosyal Etkiye Duyarlı Tasarım' yöntemi geliştiriliyor. Mahallelilerin bugünkü yaşam dinamikleri ve geleceğe ilişkin beklentilerini anlayarak, tasarım ilkeleri, stratejiler ve yeni araçlar geliştiriliyor. Mahalleliyle yürütülen sosyal etkiye duyarlı tasarım süreci dört aşamada kurgulanıyor. Bunlar; Mahalle ve mahalleliyi anlama, yaşam dinamiklerini algılayarak tasarım ilkelerini geliştirme, mahalleli ile tasarımcı arasında empati kurarak tasarım alternatiflerini oluşturma ve tasarım alternatiflerinin mahalleli ile paylaşımı ve geri dönüşleri değerlendirme

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3