Kartal Belediyesi’nden Ev Kadınlarına Yönelik Enerji Tasarrufu Semineri

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, vatandaşların çevre ve enerji tasarrufu konusunda duyarlılığını artırmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla düzenlediği seminerlere devam ediyor.

Kartal Belediyesi’nden Ev Kadınlarına Yönelik Enerji Tasarrufu Semineri

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, vatandaşların çevre ve enerji tasarrufu konusunda duyarlılığını artırmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla düzenlediği seminerlere devam ediyor.

29 Ocak 2020 Çarşamba 15:06
Kartal Belediyesi’nden Ev Kadınlarına Yönelik Enerji Tasarrufu Semineri

Kartal’da düzenli olarak gerçekleştirilen çevre konulu seminerlerden biri, bu kez ev kadınları için verildi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Uğur Mumcu Cemevi organizasyonu ile Kartal Cemevi’nde düzenlenen seminerde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars ile Dr. Burak Olgun konuşmacı olarak yer aldı.

%10 Enerji Tasarrufu ile 132 Milyon Dolar Tasarruf Sağlanabilir

Kış aylarında elektrik ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yoğun bir şekilde kullanılması dolayısıyla faturalara da yüksek rakamların yansıdığını hatırlatan Dr. Dilek Kars, hem faturalara yansıyan miktarı hem de sera gazı emisyonunu azaltmanın mümkün olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Günlük hayatımızda birçok noktada enerji tasarrufunu sağlayabileceğimiz örnekler mevcut. Evde toplam enerji kullanımının yaklaşık %40'ı sıcak su sağlama, yiyecek hazırlama ve pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme ve iletişim gibi faaliyetleri kapsıyor. %60'ı da yaşanılan yerin sahip olduğu özelliklerle ilişkilidir. Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3 oranında olduğu dikkate alınırsa bu alanda yapılacak tasarrufun hem aile açısından hem de çevre açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Evimizde tükettiğimiz enerjinin %15‘ini tek başına buzdolaplarımız harcıyor. Bu yüzden Avrupa Birliği normlarına uygun olarak geliştirilen A+ beyaz eşyaların kullanımı oldukça önemlidir. Günümüzde ise enerji kaynaklarının giderek kıtlaşması ve fiyatlarının yükselmesi, evle ilgili faaliyetlerin yürütülmesinde bizleri ekonomik yönden olumsuz olarak etkilerken, toplumsal kaynakların sürdürülebilirliğini de engellemektedir. Unutmayın, evlerde sağlanacak %10 enerji tasarrufu ile 132 milyon dolar ülke ekonomisine geri kazandırılabilir.”

Enerji Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

Dr. Dilek Kars’ın ardından söz alan Dr. Burak Olgun ise enerji tasarrufu sağlamak için evde yapılması gereken değişikliklere değinerek şöyle konuştu: ''Buzdolabınızı, fırın radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin. Buzdolabınızda aşırı buzlanma gözlemlediğinizde buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır. Buzdolabınızı yerleştirirken sağında ve solunda boşluk bırakın. Güneş ışıklarından olabildiğince uzak tutun. Mevsimsel ayarlarını zamanında yapın. Çamaşır makinesinden tasarruf etmek mümkün olabilir. Kurutmalı çamaşır makineleri daha fazla enerji tüketir. Çamaşırlarınızı kurutmak için makine kullanmak yerine, asmayı tercih edin. Yıkamayı zorlaştırdığı ve dolayısı ile daha fazla enerji sarfiyatına neden olduğu için çamaşır makinenizde fazla deterjan kullanmayın ve en önemlisi çamaşır makinenizi kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin.

Bulaşık makinesi ise; tabaklarınızın bulaşık makinesine konulmadan önce peçete yardımı ile sıyrılmasının daha az elektrik, su ve deterjan kullanımına neden olacağını unutmayın. Bulaşık makinenizi kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin. Bulaşık makinesi alırken düşük sıcaklık ayarlı program seçenekli olmasına dikkat edin. Ütünüzün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütünüzü fişten çekin. Ütünüzün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlayın. Ütünüzü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına özen gösterin. Isıttığınız mekânları % 50 – 55 nemlendirin, nemli hava daha iyi ısıl konfor sağlar. Aydınlatma için LED ampul kullanın. LED ampuller, akkor ampullere göre 10 -15 kat daha uzun ömürlüdür. Elektrikli aletleri satın alırken enerji sınıflarının yüksek olmasına dikkat edin. Elektrikli süpürgelerinizin torba ya da haznelerini sık sık temizlemeniz hem temizliğin kısa sürmesini hem de süpürgenizin emiş gücünü artırır. Sıcak su temini için öncelikli olarak güneş enerjisi ile ısıtma sağlayan sistemleri tercih edin. Evinizde kullandığınız televizyon, DVD oynatıcı, müzik seti gibi cihazların bekleme (stand by) konumunda da elektrik tükettiklerini unutmayın. Oda sıcaklığı oturma odaları için 19 – 21 C yatak odaları için 16 – 18 C aralığındadır. Kış günlerinde ortam sıcaklığındaki 1 derecelik azalma ile yakıt tüketiminde %5-7 tasarruf sağlayabilirsiniz.”

Seminerin sonunda konuşmacılar, katılımcıların merak ettikleri soruları yanıtladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3