İstanbul’un köyleri modern hayvancılıkla gelişecek

İstanbul’un mahalleye dönüşen köylerinde hayvancılık yapılabilmesi için Türkiye’de ilk olacak bir proje geliştirdiklerini açıklayan Topbaş, “Sanayi siteleri gibi birkaç köyün ortak alanında hayvan ahırları yapalım. Orada atıklar için arıtma, biogaz ve gübre elde etme sistemi kuralım. Köyler de temiz kalsın” dedi.

İstanbul’un köyleri modern hayvancılıkla gelişecek

İstanbul’un mahalleye dönüşen köylerinde hayvancılık yapılabilmesi için Türkiye’de ilk olacak bir proje geliştirdiklerini açıklayan Topbaş, “Sanayi siteleri gibi birkaç köyün ortak alanında hayvan ahırları yapalım. Orada atıklar için arıtma, biogaz ve gübre elde etme sistemi kuralım. Köyler de temiz kalsın” dedi.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 22:12
İstanbul’un köyleri modern hayvancılıkla gelişecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şile’nin Darlık, Gökmaslı, Kömürlük ve Üvezli Köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu. Gezide Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, İBB Bürokratları, muhtarlar ve STK temsilcileri de yer aldı.

Darlık Köyü’nde vatandaşlarla piknik yapan ve sohbet eden Başkan Kadir Topbaş, Kömürlük Köyü’nde vatandaşlara hitap etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendi döneminde Şile’ye 1 milyar 650 milyon lira yatırım yaptığını belirten Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Maalesef yılların ihmali bir anda çözülmüyor. İstanbul bir ülke, birçok ilçesi bir şehir ölçeğinde. İBB olarak Şile’nin köylerine kadar içme suyu ve doğalgaz getirdik. Altyapı sorunlarını çözdük. Köylere meydanlar, çeşmeler yaptık. Şimdi köy konakları yaptırmaya başladık. Bize gelen her talebi inceletiyoruz ve uygunsa yapıyoruz. İBB olarak sadece bu yılki yatırım bütçesi 16,5 milyar lira. İstanbul’un her noktasına çok önemli yatırım ve hizmetler götürüyoruz.”

İstanbul’un eski köylerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanarak mahalle statüsüne alınmasıyla sorunlarının da arttığını ifade eden Kadir Topbaş, tarım ve hayvancılık yapılacak arazilerin bölünmemesi için devletin 20 dönümün altındaki arazilere hayvancılık izni vermediğini, bunun da köylüleri zor durumda bıraktığını söyledi.

Başkan Topbaş, “Arkadaşlarımdan Türkiye’de bir ilk olacak bir proje çalışması istedim. Sanayi siteleri gibi birkaç köyün ortak alanında hayvan ahırları yapalım. Ahırları bir noktaya toplayalım ve yakın birkaç köy hayvanlarını buraya getirsin. Orada atıklar için arıtma, atıklardan biogaz ve gübre elde etme sistemi kuralım. Hayvancılık ve sütçülük orada yapılsın. Düşünün, orada herkesin ahırı var ve hayvanlara orada bakıyor. Medeniyet bu. Bu proje köylerimizin kalkınmasına büyük katkı verecek.”

Bu projeyle ilgili İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’dan bir çalışma istediğini dile getiren Topbaş, Orman Genel Müdürlüğü’nden hayvancılık yapılabilecek böyle yerlerin tahsisini almaları halinde belediye olarak bu çalışmayı yapacaklarını yada bu işi yapmak isteyen köylülere verebileceklerini söyledi. Topbaş, “Bu daha doğrudur ve israf olmaz. Kaynaklar doğru kullanılır ve temiz bir köy yaşamı ortaya çıkar. Ekibimiz şu anda bu çalışmayı yapıyor” dedi.

KÖY KONAKLARI İHYA EDİLİYOR

Başkan Kadir Topbaş, daha sonra Gökmaslı Köyü'nü ziyaret ederek vatandaşların sorunlarını dinledi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Üvezli Köyü’nde inşa edilen köy konağında incelemelerde bulundu. Kadir Topbaş, köy konaklarında konferans ve toplantıların verileceğini, köylülerin düğün, nişan ve kına gibi etkinliklerini yapabileceğini ve ürettikleri ürünlerini burada pazarlayabileceğini söyledi.

Şile’nin 2 ayrı köyüne yaptıkları köy konağının maliyetinin 4,5 milyon lira olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “Üvezli’de çok kaliteli ve güzel bir köy konağı ortaya çıkıyor. Misafirlerinizi ağırlayacağınız, sohbet edip düğün dernek yapabileceğiniz bir yapı ortaya çıkacak. Hayırlı olsun ve Allah tamamına erdirsin. Köy konaklarını önce büyük köylerden başlayarak İstanbul’un her köyüne yapacağız. İstanbul’da eski köy konağı kültürünü yeniden ihya edeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72