Hidiv Kasrı’nı da İBB'den Alacaklar

Galata Kulesi ve Gezi Parkı'ndan sonra şimdi de 84 yıldır belediyenin elinde olan Hidiv Kasrı da vakıflara devrediliyor. Mahkeme, kasrın Vakıflar’a devrine karar verdi, dava üst mahkemeye taşındı.

Hidiv Kasrı’nı da İBB'den Alacaklar

Galata Kulesi ve Gezi Parkı'ndan sonra şimdi de 84 yıldır belediyenin elinde olan Hidiv Kasrı da vakıflara devrediliyor. Mahkeme, kasrın Vakıflar’a devrine karar verdi, dava üst mahkemeye taşındı.

25 Temmuz 2021 Pazar 13:41
Hidiv Kasrı’nı da İBB'den Alacaklar

1937 yılından bu yana mülkiyeti İBB’de bulunan Beykoz’daki tarihi Hidiv Kasrı Vakıflara geçiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1907 yılında Mısır Hidivi (valisi) Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılan, 1937 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan ve 1996 yılında da İBB iştiraki Beltur’a devredilen tarihi Hidiv Kasrı’nı almak için dava açtı. İBB’nin AK Parti tarafından yönetildiği dönemde açılan davada, mahkeme kasrın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçirilmesine karar verdi. İBB, mahkeme kararına itiraz etti.

VAKIFLAR DEĞİL ŞAHIS YAPTIRDI

Birgün Gazetesi’nin haberine göre: Hidiv Kasrı’na ilişkin hukuki sürecin devam ettiği öğrenilirken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Hİdiv Kasrı’na ilişkin hukuki süreç önceki dönemde başlamış. Bu dava tıpkı Gezi Parkı’nda olduğu gibi Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesi kapsamında açılmış. Davada Vakıflar Genel Müdürlüğü, Hidiv Kasrı’nın dört ayrı vakfa ait bir kültür varlığı olduğunu iddia ediyor. Hidiv Kasrı arazisi çok büyük ve bu arazide Hidiv Kasrı dışında bir yapı yok. Burası 1937 yılından beri İBB’nin elinde olan bir yer. Ayrıca Hidiv Kasrı 1907 yılında Mısır Hidivi (valisi) tarafından, yani bir şahıs tarafından yaptırılmış. Bir vakıf tarafından yaptırılması söz konusu değil.”

MAHKEME ‘VAKIFLAR’A VERİLSİN’ DEDİ

Tüm bu gerçeklere rağmen Hidiv Kasrı’nın da İBB’nin elinden alınmak istendiğini belirten Polat, “Alt mahkeme Hidiv Kasrı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesine karar verdi. Arkadaşlarımız da davayı üst mahkemeye taşıdı. Biz Hidiv Kasrı’nın müze olmasını istiyoruz” dedi. Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesinin ısrarla yanlış kullanıldığını vurgulayan Polat, “Eninde sonunda bu davalar düşecektir. Ancak bu tür hukuki süreçlerde telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşuyor. Neticede İBB hem burada vatandaşlara hizmet veriyor hem de bir gelir elde ediyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
İBBHidivkasrı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3