Gezi Parkı Türkiye'nin Gözü Oldu

Can Dündar'ın Gezi Parkı direnişi sırasında gözünü kaybeden gençlerin öyküsünü..

Gezi Parkı Türkiye'nin Gözü Oldu

Can Dündar'ın Gezi Parkı direnişi sırasında gözünü kaybeden gençlerin öyküsünü..

31 Mayıs 2014 Cumartesi 15:14
Gezi Parkı Türkiye'nin Gözü Oldu

Can Dündar’ın Gezi Parkı direnişi sırasında gözünü kaybeden gençlerin öyküsünü anlattığı   “Gözdağı” adlı belgeselin ilk gösterimi  Kadıköy Belediyesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Gezi Direnişinin ilk 48 saatinde 6 kişinin gözünü kaybediş hikayesini anlatan ''Gözdağı'' belgeselinin galasına, eylemler sırasında yaralananlar ve çok sayıda sanatçı katıldı.

Kadıköy halkının yoğun ilgi gösterdiği belgesel gösteriminin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu; ''Gezi’de gençler, demokrasiyi ve insanlığı istiyorlardı, sağlıklı ve dürüst yönetimler istiyorlardı. Gezi’deki gençlerin istediklerini başarabilirsek, ülkemizi hak ettiği demokratik konuma getirebiliriz. Gezi’de öldürülen, yaralanan, şiddete maruz kalan tüm gençlerimizi selamlıyoruz. Bu belgeseli yapan, Can Dündar’ı tebrik ederim” dedi.

Gezi Parkı’nın ilk iki gününün anlatıldığı belgesel; polisin attığı plastik mermi ve gaz kapsülü ile gözünü kaybeden 6 kişinin anlatımlarına yer verirken, direniş günlerinin perdeye yansıdığı sahnelerin müzikleri ise Fazıl Say’ın Gezi   bestesinden seçildi.

Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü öncesinde yapılan gösterim sırasında izleyiciler Gezi’nin enerjisini salona taşıdılar. Film; alkışlar, sloganlar ve polis şiddetine yönelik tepkilerle karşılanırken, film boyunca duygulu anlar yaşandı. Bazı izleyicilerin göz yaşlarını tutamadıkları gözlendi.

Belgesel gösterimi sonunda alkışlarla sahneye çıkan Can Dündar; ''Bunu biz yapmadık siz yaptınız'' dedi. ''Gözdağı'' belgeselini umut belgeseli olmasını  istediğini söyleyen Dündar ; ''Çünkü Gezi bizim için umuttu'' diyerek elindeki gaz kapsülünü gösterdi ve şöyle devam etti:

''Bu kapsül bize Gezi’den kalan, bununla vurdular bizi gözümüzü aldılar. Ama o park hala yerinde ve biz hala buradayız, bizi yenemeyecekler. Bu görüntüleri gösteremeyen kanalların, bize bu görüntüleri sızdıran arkadaşlara da teşekkür ederim. Sizin buradaki coşkunuzu yarından itibaren, İzmir’den Eskişehir’de Diyarbakır’da Paris’te Los Angeles’te da bu coşkuyla izlenecek olmasının heyecanı en güzel teşekkür” dedi.

Gezi eylemleri sırasında gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal  yaptığı konuşmada: ''Gezi Direnişi bizlerin bedenlerinde kalıcı izler bıraktıysa toplumsal belleğimizde de kalıcı izler bıraktı. Bu ülkede bir isyan ve direniş kültürü Gezi’den kaldı” dedi.

""

“Gezi Hep Sürecek”

1 Haziran günü gözünü kaybeden Okan ise Bu kadar ciddi bir şey yarattığımızın inanın farkında değildik. Gezi çok ciddi bir direniş kültürü yarattı ve Gezi asla bitmeyecek” dedi.

Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerinden gelen mesajların okunduğu gecede konuşan Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş ise “bunca yıllık hayatımda bu ülkede hep zulüm gördüm.” Dedi.

Konuşmacıların sözlerine sık sık alkış ve sloganlarla karşılık veren izleyiciler gözünü kaybeden gençleri ve film ekibini dakikalarca ayakta alkışladı.

 

 

Son Güncelleme: 31.05.2014 15:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72