Fikirtepe’de yeşil alan rant alanı oldu

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerinin park yapılması için Hazine’ye terk ettiği 7 dönümlük parsel imar değişikliğiyle ‘konut ve ticaret alanına’ çevrildi. İtiraz dilekçesi üzerine düzeltilen plan, ikinci kez yeşil alandan çıkarıldı. Yargıya taşınan kararla ilgili süreç devam ederken şantiyede çalışma başlayınca ‘rant’ tepkileri yükseldi: O kepçeler anayasal hakkı çiğniyor.

Fikirtepe’de yeşil alan rant alanı oldu

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerinin park yapılması için Hazine’ye terk ettiği 7 dönümlük parsel imar değişikliğiyle ‘konut ve ticaret alanına’ çevrildi. İtiraz dilekçesi üzerine düzeltilen plan, ikinci kez yeşil alandan çıkarıldı. Yargıya taşınan kararla ilgili süreç devam ederken şantiyede çalışma başlayınca ‘rant’ tepkileri yükseldi: O kepçeler anayasal hakkı çiğniyor.

02 Eylül 2021 Perşembe 11:10
Fikirtepe’de yeşil alan rant alanı oldu

Kadıköy Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamında projelendirilen 20 dönümlük alanın 7 dönümü park için Hazine’ye bırakıldı. Ancak tüm mahallenin kullanımı için ayrılan alana tek bir ağaç dahi dikilmedi. Çevre Bakanlığı geçen şubatta plan notlarını değiştirerek bölgeyi konut ve ticaret alanına çevirdi. İtiraz üzerine ‘düzeltilen’ planın haziranda eski haline çevrilip alanın da Emlak Konut üzerinden 133 milyon TL’ye satıldığı öne sürüldü.

‘PLAN DEĞİŞİKLİĞİYLE ANAYASA İHLAL EDİLİYOR RANT YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Hak sahiplerinin konuyu Danıştay’a taşımasına ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı bulunmasına rağmen park alanında inşaat başladı. KARAR yazarı ve hukukçu Figen Çalıkuşu “Yeşil alan başka bir imar parseline dönüştürülemez. Bu anayasa ihlali. Mesele rant yaratma gayreti” dedi. TMMOB İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen de “Burada 8’de 8 kusur söz konusu. Dava kazanılırsa benzer durumdaki mağdurlar için önemli emsal olur” diye konuştu.

YEŞİL ALAN İÇİN BAĞIŞ YAPILDI RANT ALANI OLDU

İstanbul Fikirtepe’de vatandaşların park yapılması için Hazine’ye bağışladığı 7 dönümlük arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘konut ve ticaret’ alanı yapıldı. İtiraz üzerine ‘düzeltilen’ planın haziranda eski haline çevrilip alanın da Emlak Konut üzerinden 133 milyon TL’ye satıldığı öne sürüldü. Hak sahiplerinin konuyu Danıştay’a taşımasına ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı bulunmasına rağmen alanda inşaat başladı. Uzmanlar ise “Yeşil alan başka bir amaç için kullanılamaz. Bu anayasanın ihlali. Mesele rant yaratma gayreti” dedi.

İKİ KERE KONUT ALANI İLAN EDİLDİ

2021 yılının Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeşil alan olarak tescili yapılan bu alanın plan notları değiştirildi. Yeni planda konut ve ticaret alanı yapılan arsa için site sakinleri yani hak sahipleri itiraz dilekçesi verdi. Vatandaşların itirazlarını kabul eden Bakanlık Mayıs ayında yeniden 7 dönümlük arsayı yeşil alan olarak onayladı. Fakat arsanın Haziran ayında yeniden konut ve ticaret alanına dönüştürüldüğü ve Emlak Konut aracılığı ile Torkam İnşaat yatırım A.Ş.’ye 133.900.0000 TL bedelle satıldığı iddia edildi. Fikirtepe’de daha önce açıklanan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), İstanbul Fikirtepe Kentsel Tasarım Projesi 3419/1 parsel inşaatı işinin sözleşmesinin yüklenici Siyahkalem Müh. İnş. San. ve Tic. AŞ ile 3 Haziran’da imzalandığını duyuruldu.

BELEDİYELER SİSTEMDEN ÇIKARILDI

Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltuk Yüceer de “Burada asıl sorun kentlerdeki imar planlarının parça parça yapılmasıdır” vrgusu yaptrı. Ve ekledi: “İmar planları kentin belediyelerinin de dahil olduğu bir çalışma ile belirlenmesi gerekirken artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından parça parça istediği şekilde yapıyor. Burada yerel yönetimlerinde dahil edileceği bütüncül planlamayı savunmak gerekiyor. Şimdi normalde 3 bin-5 bin ölçekli imar palanlarını ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri yapıyor. Ama Fikirtepe gibi yerlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçe ve büyükşehir belediyesini devre dışı bırakarak bütün planlama sürecini kendisi yapıyor. Fikirtepe’de değişiklik planları daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geçen kararlarla yapılıyordu. Belediye el değiştirince doğrudan bakanlık yapmaya başladı. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı istediği her yerde parsel bazına kadar inerek planlama yapıyor. Böyle bir imar planlama şekli dünyada yok.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72