DOĞAL EKMEKTE ROBOT TEKNOLOJİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nda dünyanın ilk el değemeden ekmek kasalama robotu ile kalıtsal Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına özel üretilen ekmek ve unu tanıttı.

DOĞAL EKMEKTE ROBOT TEKNOLOJİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nda dünyanın ilk el değemeden ekmek kasalama robotu ile kalıtsal Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına özel üretilen ekmek ve unu tanıttı.

29 Ağustos 2017 Salı 02:00
DOĞAL EKMEKTE ROBOT TEKNOLOJİSİ

El Değmeden Üretilen Ekmekler El Değmeden Kasalanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarına Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nı gezdirerek dünyanın ilk el değemeden ekmek kasalama robotu ile kalıtsal Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına özel üretilen ekmek ve unu tanıttı.

Başkan Kadir Topbaş, Halk Ekmek AŞ’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete yönelik şirketlerinin en önemlilerinden olduğunu belirterek, “Halkımızın sağlığı içir ar-ge oluşturarak temel gıda maddemiz ekmeği başarılı bir şekilde üreten şirketimiz, diğer fırınlara rakip değil model olan bir kuruluştur” dedi.

Hak Ekmek’in günde 900 bin ekmek ürettiğini diğer ekmek ve un mamulleriyle bu rakamın 3 milyona ulaştığını ifade eden Kadir Topbaş, şirketin İstanbul’un günlük ekmeğinin yüzde 10’unu ürettiğini söyledi. Halk Ekmek fabrikalarında tamamen hijyenik bir ortamda el değmeden ekmek üretildiğini ve el değmeden paketlendiğini anlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

Yüzde Yüz Yerli Robotik Kol Teknolojisi

“Kartal fabrikasının kasalama bölümünde dünyada ilk olan robot teknolojisine geçtik. Ambalajsız ekmekler dünyada ilk defa İstanbul'da robotlarla kasalanıyor. Tamamen yerli ve milli bir proje olan robot kolun yazılımı da Türk mühendisler tarafından yapıldı. Halk Ekmek, hamur oluşumundan ekmek üretimine ve paketlemeye kadar el değemeden üretiliyor. Şimdi bu robotik kolla paketlenmeden satılan ekmekler de el değemeden kasalanıyor. Bu inovatif projeyle ilk etapta saatte 7 bin 500 adet ürün kasalanıyor. 2018’de bu teknolojiyi geliştirerek bütün ekmek fabrikalarımıza yayacağız.”

İstanbul’da 3 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor!

Ekmeğin bir nimet ve altın teri olarak bilindiğine ve israf edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Anadolu’da paylaşımın adı olarak görülen ekmeğe ayrı bir önem verilir. Maalesef, İstanbul’da günde 3 milyon civarında ekmek çöpe gidiyor. Bir lokma ekmek bulup bir gün daha yaşam mücadelesinin verildiği dünyada ekmek israfının önüne geçmek zorundayız. Allah-u Teala, ‘Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz’ diyor. Allah israf edenleri sevmez. Bunun için bir lokma ekmeğin dahi çöpe gitmemesi lazım. Hazreti Ali, ‘Fakir, zenginin israf ettiği ölçüde aç kalır’ buyuruyor. Ekmek bizim için başka bir değerdir. Onun için israf etmemeliyiz.”


Çölyak ve PKU’ya Özel Glutensiz Ekmek ve Un Üretimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin,TÜBİTAK ile birlikte yaptığı çalışmayla Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarına özel glutensiz ekmek ve un ürettiğini de hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, “Yıldız Teknik Üniversitesi danışmanlığında normal ekmek kalitesinde glutensiz ekmek ile PKU hastaları için düşük proteinli-glutensiz ekmek ve un karışımı üretiyoruz” diye konuştu.

Çölyak ve PKU’ların dışarıdan ekmek, tatlı, makarna gibi unlu hiçbir mamulü yiyemediğini ifade eden Kadir Topbaş, “Biz Çölyak ve PKU’Lara özel unu 8,5 liraya satıyoruz. Dışarıdan ithal edilenler ise 50 ile 90 lira arasında değişiyor. Özel unla bu hastalığı olanlar diğer insanlar gibi tatlı, çikolata, kurabiye gibi her türlü unlu ürünü yiyebiliyor. Bu proje bizim gerçekten çok önemli dua kapımız. Dar gelirli Çölyak ve PKU hastalarına bu ürünleri ücretsiz olarak gönderiyoruz. Hele dini bayramlarda 2004’ten beri bütün bu hastalara Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar glutensiz ürünleri hediye ediyoruz. Tatlı, çikolata ve kurabiye gibi yiyeceklere özenen ama hasta olduğu için yiyemeyen çocukları düşününüz. Bu sorunları çözdük hamdolsun…” ifadelerini kullandı.

Halk Ekmek Fındık Ezmesi ve Bebe Bisküvisi de Üretecek

Halk Ekmek’in bazı ürünlerinde tamamen tam buğday ve doğal ekşi maya kullandığını ve önümüzdeki yıllarda bütün ürünlerini ekşi maya ile üretmek için hazırlık yaptığını açıklayan Kadir Topbaş, çocukların çok sevdiği kakaolu fındık ezmesini tamamen doğal ve katkısız olarak üretmeyi başardıklarını ve yakında satışa sunacaklarını söyledi. Topbaş, Halk Ekmek’in bebekler için tamamen doğal bebe bisküvisi üretme projesinin de yakında tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
İBBKadir TopbaşHalkekmek
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72