Çekmeköy'de "İlik Bağışından Korkma" etkinliği

Çekmeköy'de kurulan kan ve kök hücre bağışı çadırlarında kan örnekleri alındı, ilik nakli anlatıldı.

Çekmeköy'de "İlik Bağışından Korkma" etkinliği

Çekmeköy'de kurulan kan ve kök hücre bağışı çadırlarında kan örnekleri alındı, ilik nakli anlatıldı.

07 Mayıs 2018 Pazartesi 15:32
Çekmeköy'de "İlik Bağışından Korkma" etkinliği

Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy Belediyesi, Türk Kızılayı Çekmeköy Şubesi ve ÇESADER, vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçlayan bir bağış hareketi başlattı. Çekmeköy Madenler Meydanı’na 4-5-6 Mayıs’ta kurulan kan ve kök hücre bağışı çadırlarında bir yandan kan örnekleri alınırken, diğer yandan ilik nakli anlatıldı.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ise şunları söyledi:

"Kök hücre denildiği zamanda eğer bilmezseniz bir tedirginlik oluyor ama bunu Kızılayımız o kadar güzel anlattı ki kan vermek kadar kolay bir prosedürdür. Bunun öncelikle ne kadar önemli olduğunu, ne kadar ihtiyaç sahibi olduğunu, yani bugün evet bizim evladımız için, yakınımız için böyle bir ihtiyaç yok ama bu olmayacak anlamına gelmez. Yarın Allah muhafıza her birimizin başına böyle bir sıkıntı geldiği zaman ulaşabilme adına böyle bir hizmetten faydalanabilme adına 'gün bugündür' dedik."

Etkinlik 3 gün sürdü

Kanser, bağışıklık sistemi, genetik bozukluğu gibi hastalıkları olan vatandaşlar için Çekmeköy'de başlatılan kök hücre bağışı kampanyasında vatandaşlardan ilik nakli örneği alındı.

Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy Belediyesi, Türk Kızılayı Çekmeköy Şubesi ve Çekmeköy Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ÇESADER) işbirliğinde başlatılan proje kapsamında Madenler Meydanı'na Kızılay çadırları kuruldu. Çekmeköy'de "Bir'ilik' Zamanı" sloganıyla başlayan proje kapsamında çadırlarda vatandaşlar, kök hücre bağışı ve hastalar için önemi konusunda bilgilendirildi. Etkinlikte vatandaşlardan ilik nakli örneği alındı.

Dokulara oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan kemik iliği, yeterli şekilde çalışmadığında vücut sağlıklı çalışmaz ve hastanın hayatı tehlikeye girer. Ölümcül olarak tanımlanan bu hastalığın aslında tedavisi mevcut ve çok basit… Kan bağışı gibi yapılabilen kök hücre/kemik iliği naklinde, bağışçılar nakilden 1,5 saat sonra normal hayatına devam ederken; bir yandan da bir hayat kurtarmış olmanın manevi hazzını yaşıyorlar.


Nakilden korkulduğu için bağış yapılmıyor
İlik naklinin kan bağışı gibi yapıldığını bilmeyen çoğu kişi, yanlış bilgi ya da belirsizlikten kök hücre bağışına sıcak bakmıyor. Kemikten ilik alınmasının ameliyatla yapıldığını düşünenler, kök hücre bağışını organ bağışı gibi zannedenler, işlem sırasında çok acı çekileceğini sananlar yüzünden; her yıl, çoğu çocuk çok sayıda hasta, yeterli donör bulunamadığı için hayatını kaybediyor.


Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy Belediyesi, Türk Kızılayı Çekmeköy Şubesi ve ÇESADER, 4-5-6 Mayıs tarihlerinde vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçlayan bir bağış hareketi başlattı. İlçenin en büyük meydanında kurulan kan ve kök hücre bağışı çadırlarında 3 gün boyunca bir yandan kan örnekleri alınırken, diğer yandan ilik nakli anlatıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72