Büyükada, E-5 gibi olmuş. Denetimsizlik had safhada

Büyükada, Kınalıada Platformu Kurucusu ve Sözcüsü Nurhan Çetinkaya, “Ada E- 5 gibi olmuş. Günübirlikçi kotası olmalı. Fayton ve akülü-aküsüz bisiklet karmaşasına karşı bir an önce trafik komisyonu kurulmalı” diyor.

Büyükada, E-5 gibi olmuş. Denetimsizlik had safhada

Büyükada, Kınalıada Platformu Kurucusu ve Sözcüsü Nurhan Çetinkaya, “Ada E- 5 gibi olmuş. Günübirlikçi kotası olmalı. Fayton ve akülü-aküsüz bisiklet karmaşasına karşı bir an önce trafik komisyonu kurulmalı” diyor.

05 Eylül 2017 Salı 20:00
Büyükada, E-5 gibi olmuş. Denetimsizlik had safhada

MÜLTECİ GİBİ DOLDURUYORLAR

Hürriyet Gazetesi’nden Gülden Aydın’a konuşan Nurhan Çetinkaya, “Adalarda fayton, bisiklet ve akülü bisikleti denetleyecek bir trafik komisyonu şart” görüşünde. Adalar Belediyesi’nin plaka verdiği akülü bisikletlerden bazı evlerde dört tane olduğunu, çok hızlı kullanılması nedeniyle kazalara yol açtığını, bu nedenle yeni Emniyet Müdürü Murat Bingöl’ün çarşıya girmelerini yasakladığını anlatıyor: “Faytonlar çok sık kaza yapıyor, ölümler oluyor. Adalar kendi haline bırakıldı maalesef.”

‘DEV BİR AVM OLDUK’

Osmanlı döneminde İngiliz Yat Kulübü olan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün talimatıyla kurulan Anadolu Kulübü’ne gidiyoruz. Bahçesinden içeri girdiğimiz anda dışarıdaki yorucu kalabalık ve gürültü bitiyor. Anadolu Kulübü Müdürü Cemalettin Şerefliler, “Biz kulüp olduğumuz için bozulmadan kalabildik, çölde vaha olduk. Ama kapıdan çıkınca ayrı bir dünya. Adalar’daki güzelliğin gelecek kuşaklara devredilmesi için yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Merkezi yönetimin desteği de şart” diyor.

Çınar Butik Otel’in sahibi Orhan Bozkurt, Sultanahmet’te turizm bittiği için Büyükada’ya gelmiş. Kırbaç ve nal seslerinin yankılandığı sokağı işaret ediyor: “İstanbul’un yanı başındayız ama elitini çekemiyoruz, dev bir AVM olduk. Kalite talebi düşük olunca arz da ona göre şekilleniyor.”

RUHSATSIZ VE KURALSIZ

ADALAR’daki toplam 22 bisikletçide 1500 kiralık bisiklet bulunuyor. 5 bin ruhsatlı akülü bisikletin yanı sıra bir kısmı nakliyecilikte kullanılan 3 bin 500 ruhsatsız akülü bisiklet olduğu tahmin ediliyor. Akülü bisikletler, dört yıl önce belediye tarafından yaşlı ve engellilerin kullanımı için ruhsatlandırılmaya başlandı. Şimdi nakliye ve taksi olarak da kullanılıyor. Bazı evlerde akülü bisiklet sayısı dört. Adalarda akülü bisiklet kullanan çocuklara çok sık rastlanıyor.

100 BİN GÜNÜBİRLİKÇİ

ADALAR’da kayıtlı seçmen sayısı 14 bin 500. Gelen günübirlikçi sayısı, yaz tarifeli İDO, Mavi Marmara, Tur Yol, Prens Tur ve Şehir Hatları vapurlarının sefer ve ortalama yolcu sayısı esas alınarak hesaplandı. Buna göre Adalar’a günlük gelen yolcu sayısı yaklaşık 100 bin. Adalar’ın yaz nüfusu ise 160 bine çıkıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3