Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Kemal Bey anıldı

"Milli Şehit" Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, ölümünün 99. yılında mezarı başında anıldı.

Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Kemal Bey anıldı

"Milli Şehit" Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, ölümünün 99. yılında mezarı başında anıldı.

13 Nisan 2018 Cuma 12:00
Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Kemal Bey anıldı

Kartal Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kadıköy Kuşdili Mezarlığı'ndaki anma etkinliği, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Anma töreninde konuşan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, tarihini bilmeyen milletlerin ayakta kalamayacağını belirterek, "Bugün çok mutlu olduğum bir şey var. Boğazlıyan'ın gençliği, kendi şehidine sahip çıktı. Kutluyorum gençlerimizi" ifadelerini kullandı.

Gençlerin tarihi iyi araştırması gerektiğini anlatan Öz, şunları kaydetti: "Türk milletinin Ermeni halkı ile hiçbir sorunu yok, Ermeni teröristlerle sorunu var. O gün, emperyalizm sıcak denizlere ulaşmak için etnik kimlikleri kullanmış. Şimdi ise görüyoruz ki vekalet savaşları var. Paralı askerler var. Kendi insanlarını savaşa katmadan, parayla insan öldürüyorlar. Ülkeleri böyle şekillendirmeye çalışıyorlar. O günkü savaşla bugünkü savaş arasında hiçbir fark yok. İkisi de emperyalizmin kavgasıdır. O zaman bir mahkeme kuruldu, idam cezası vardı ve Kemal Bey'i şehit ettiler."

Anma töreni, emekli müezzin Vedat Özbaş ve Mehmet Şahin'in Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in okuduğu dualarla sona erdi.

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Ermeni ayaklanmasının önlenmesi amacıyla çıkarılan tehcir uygulamasında hatalı olduğu iddiasıyla yargılanmış, bu davada aklanmış, ancak buna rağmen işgalci güçlerin baskısıyla Osmanlı Hükümetince 10 Nisan 1919 yılında idam edilmişti.

Kaymakam Kemal Bey, Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922'de "Milli Şehit" ilan edilmişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72