BİR YILDA 9 TON KAPAK, 10 TON ATIK PİL TOPLANDI

Kurulduğu günden bu yana “Daha Yeşil Bir Ataşehir” sloganıyla ilçede başarılı işlere imza atan Ataşehir Belediyesi, çevre duyarlılığının arttırılması için yoğun çaba sarf ediyor.

BİR YILDA 9 TON KAPAK, 10 TON ATIK PİL TOPLANDI

Kurulduğu günden bu yana “Daha Yeşil Bir Ataşehir” sloganıyla ilçede başarılı işlere imza atan Ataşehir Belediyesi, çevre duyarlılığının arttırılması için yoğun çaba sarf ediyor.

18 Ocak 2018 Perşembe 12:05
BİR YILDA 9 TON KAPAK, 10 TON ATIK PİL TOPLANDI

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle geri dönüşümün önemi vurgulanarak, çevre kirliliğinin önlenmesine dikkat çekecek sayısız etkinlik ve hizmet gerçekleştirildi.

İlçede geri dönüşüm duyarlılığı günden güne artarken, Ataşehir Belediyesi ve Ataşehirliler el ele vererek birlikte geri dönüşüm konusunda başarılı bir yılı geride bıraktı.

2017 yılında Ataşehir ilçe genelinde; 9 ton kapak, 10 ton atık pil, 317 ton atık motor yağı ve 334 ton bitkisel atık yağ toplandı. Yapılan çalışmalar neticesinde ayrıca; 20 ton elektronik atık, 2 bin 689 ton atık cam, 14 bin 324 ton ambalaj atığı ve 172 ton da ömrünü tamamlamış lastik toplandı.

Çevre konusunda yaşanan bu başarı aynı zamanda sosyal yardımlara da dönüşüyor. Pet şişe kapaklarının tekerlekli sandalyeye dönüştüğü Mavi Kapak Kampanyası’nı Türkiye’de ilk uygulayan kurum olan Ataşehir Belediyesi tarafından geçen yıl engelli vatandaşlara 35 tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Ayrıca toplanan plastik kapaklarla 120 kW elektrik enerjisi tasarrufu yapılırken, 334 ton bitkisel atık yağ toplanması sayesinde de 334 milyon ton suyun kirlenmesi önlenmiş oldu.

Asbeste dikkat çekiliyor

Yıkımı yapılacak binalar için asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme şartı getiren Ataşehir Belediyesi, gerekli koşullar sağlamadan yıkım izni vermiyor. Bu kapsamda toplam 161 binada asbest araştırması yapılıp, 27 binada asbeste rastlanırken, 6 bin 972 kilogram asbestli malzemenin de bertarafı sağlandı.

Hava Kalitesi Ölçüm ve İzleme İstasyonu

Türkiye'de ilk defa bir ilçe belediyesi, hava kalitesi ölçümleri ve araştırmaları yapmak üzere çalışma başlattı. Hava kirliliğini dört mevsim 7/24 takip edebilmek amacıyla farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde ölçümler yapılabilmek için mobil hava kalitesi izleme istasyonu kuruldu. “Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri” kapsamında Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, bu projeyle “Sürdürülebilir Çevre Yönetimi” alanında ödül aldı.

“Kumbaram Nerede?” Mobil Uygulaması

Ambalaj, atık cam, atık pil, elektronik atık ve bitkisel atık yağ vb. gibi geri dönüşebilir atıkları kaynağında toplayarak geri dönüşüme tekrar kazandırmak amacıyla, “Kumbaram Nerede?” mobil uygulaması hizmete sunuldu. Ataşehirliler, kaynağında ayırdıkları geri dönüşebilir atıklarını “Kumbaram Nerede” mobil uygulamasını kullanarak kendilerine en yakın noktaya atabiliyorlar.

Yarışmalar, şenlikler, eğitimler

Çevre duyarlılığını artırmak ve farkındalık oluşturmak için Ataşehir Belediyesi tarafından çeşitli yarışmalar, şenlikler ve eğitimler düzenleniyor.

Öğrenciler arasında geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl hazırlanan Çevre Şölenlerinde; “Maket Yarışması”, “Ataşehir’in En Yeşil Okulu”, “Atık Pil Toplama Yarışması” ve “E-atık Toplama Yarışması” düzenleniyor.

Elektrik ve elektronik geri dönüşümü konusunda Ataşehir Belediyesi ve ELDAY işbirliğiyle “E-Atık Toplama Yarışması” başlatıldı.

“Kazandıran Atık Pil Kampanyası” kapsamında belirlenen miktarlarda atık pil getiren kişi ya da kurumlara çeşitli hediyeler veriliyor.

Ataşehir Belediyesi, cam atıkların diğer ambalaj atıklarını kirletmeden ve zarar görmeden ayrı ve etkin toplanmasını sağlamak amacıyla başlatılan Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) Cam Dostu İşletme Projesi”ne destek veriyor.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün, “Altın Karınca” belediyecilik ödüllü “Çöpler Çiçek Olsun” projesi kapsamında, organik atıklardan kompost makineleri aracılığıyla elde edilen gübreler çiçek ekiminde kullanılıyor.

Ataşehir’deki 3 mahalleye daha yeni “Yeşil Nokta” yerleştirilerek Yeşil Nokta sayısı 9’a yükseltildi.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerine yönelik olarak “Atık Piller ve E-atıkların Geri Dönüşümü” konulu “Eğiticilerin Eğitimi Semineri” düzenlendi.

Dünyada su kaynaklarını bilinçsizce tüketimi, su kaynaklarının kirletilmesi gibi sorunlara dikkat çekmek amacıyla “22 Mart Dünya Su Günü”nde öğrencilere konferans verildi.

Yapılan çalışmalar kapsamında talep eden özel okullarda da Çevre Bilinci ve Geri Dönüşüm konulu eğitim verildi. Eğitimde öğrenciler ambalaj atıkları, atık pil, e-atık ve atık yağ konularında bilgilendirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72