Bir park krizi de Üsküdar'da: gece yarısı yıkıldı

AK Partili Üsküdar Belediyesi'nin Küçüksu Mahallesi'nde 2 park alanını yapılaşmaya açtı. Deprem toplanma alanı da olan Sedirli Parkı, belediye tarafından ihale ile satıldı. Bir sitenin kamuya yeşil alan olarak terk ettiği çocuk parkı da konut imarına açıldı.

Bir park krizi de Üsküdar'da: gece yarısı yıkıldı

AK Partili Üsküdar Belediyesi'nin Küçüksu Mahallesi'nde 2 park alanını yapılaşmaya açtı. Deprem toplanma alanı da olan Sedirli Parkı, belediye tarafından ihale ile satıldı. Bir sitenin kamuya yeşil alan olarak terk ettiği çocuk parkı da konut imarına açıldı.

13 Haziran 2022 Pazartesi 15:35
Bir park krizi de Üsküdar'da: gece yarısı yıkıldı

Üsküdar Belediyesi, arsa sahiplerinin, 'yeşil alan olarak kalacak' şartı ile terk ettikleri alanı konut alanına çevirdi. Dava süreci devam ederken çocukların oyun alanı gece yarısı yıkıldı. Alana 500 milyon değerinde 40 daire yapılacak.

Çekmeköy Belediyesi ile mahalleli arasında yaşanan 'park krizinin' bir benzeri Üsküdar'da yaşanıyor. Küçüksu Mahallesindeki arazilerine konut yapılması için bir inşaat şirketi ile anlaşan arsa sahipleri, 3 bin 245 metrekarelik alanın, yeşil alan olarak kullanılması şartıyla, belediyeye terk etti.

Her biri 8-10 milyon lira

136 daireden oluşan 17 bloklu site inşa edildi. Kandilli Rasathanesi'nin yakınında bulunan sitede yer alan dairelerin her biri şimdilerde 8-10 milyon TL seviyesinde. İş insanlarının yanı sıra üst düzey kamu ve özel sektör yöneticilerinin yaşadığı sitenin yönetimi, park alanı olarak belirlenen alan için belediyeye ecrimisil ödemesi yaparak parkı kullanmaya başladı. Son aylarda yapılan aylık ödeme tutarı 4-5 bin TL seviyesinde oldu.

Yeşil alan konut alanı yapıldı

Ancak lüks sitenin sakinleri için sancılı süreç 2019 sonunda yapılan imar planı değişikliği ile başladı. Site sakinleri yıllardır park olarak kullandıkları, içinde futbol, basketbol ve tenis sahalarının olduğu yeşil alanın konut alanına çevrildiğine dair plan değişikliğinin yapıldığını fark etti. Site sakinleri plan değişikliğine itiraz etti. Yapılan itirazdan olumlu bir sonuç alamayan site sakinleri, bir yandan belediyen yönetimi ile görüşürken diğer taraftan hukuki süreci başlattı.

İdare mahkemesi iptal etti

Plan değişikliğinin iptali için İstanbul 9. İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda, plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi. Mahkeme, belediyenin plan değişikliğini iptal etti. Site sakinler bu kararla rahat bir nefes aldı.

İnşaat alanına döndü

Ancak, Üsküdar Belediyesi karara itiraz etti. Dosyaya bakan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi, 'Plan değişikliğinde hukuka aykırılık' yok diyerek idare mahkemesi kararını kaldırdı. Site sakinleri, bölge idare mahkemesi kararına karşı bu kez Danıştay'a başvurdu. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı ile birlikte, parktaki yıkım işleri hız kazandı.

Gece yarısı inşaat alanına döndü

Danıştay süreci devam ederken park alanındaki inşaat çalışmaları da hız kazandı. Geçen hafta da gece yarısı parka giren iş makineleri 70-80 yıllık ağaçların yanı sıra zeminde metrelerce derinlikte kazı yaptı. Yıllardır park olarak kullanılan alan şimdilerde iş makinelerinin yer aldığın bir inşaat alanı konumunda.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72