Aylarca bekleme son buldu…

Riskli yapı onay yetkisinin İstanbul'da İl Müdürlüğü'nden ilçe belediyelerine...

Aylarca bekleme son buldu…

Riskli yapı onay yetkisinin İstanbul'da İl Müdürlüğü'nden ilçe belediyelerine...

07 Mayıs 2014 Çarşamba 14:52
Aylarca bekleme son buldu…

Riskli yapı onay yetkisinin İstanbul’da İl Müdürlüğü’nden ilçe belediyelerine geçmesiyle birlikte, bünyesinde ilk çalışmayı başlatan Pendik Belediyesi oldu. İlçede daha önce 15 ayda 227 risk raporu onaylanırken, Pendik Belediyesi bir ayda 120 binanın raporunu sonuca bağladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 8 Mart 2014 tarih ve 1658 sayılı oluru ile İstanbul’da riskli yapıların raporlarının onay yetkisi ilçe belediyelerine devredildi. Bünyesinde bu konuda hizmet verecek birimi kısa sürede hayata geçiren Pendik Belediyesi, daha önce 15 ayda 227 raporun onaylandığı ilçede, bir ayda 120 riskli yapı raporu sonuca bağladı...

Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlara müracaat ederek deprem yönetmeliğine göre çürük yapı raporu (Riskli Yapı) hazırlatan vatandaşlar, Halkalı’da bulunan İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’nden onayını beklemek zorundaydı. Onay yetkisinin ilçelere verilmesinden sonra en hızlı sistemi kuran Pendik Belediyesi, 8 Nisan’dan itibaren İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Bölümünde vatandaşlara bu hizmeti vermeye başladı. İl Müdürlüğü’ndeki yığılma nedeniyle daha önce Pendik için 15 ayda ancak 227 rapor incelenirken, bir ayda Pendik Belediyesi tarafından 120 binanın raporu incelendi, 106 rapora onay verildi. İşlemlerini hızlandırmak isteyen vatandaşlar, İl Müdürlüğü’nde bekleyen raporlarını alarak Pendik Belediyesine getirmeye başladı. Kentsel Dönüşüm Bölümü, aynı zamanda yerinde inceleme de yaparak herhangi bir yanlışlık olmasını engelliyor.

Pendik Belediyesi öncü oldu

Yetkililer, yeni sistemden haberi olmadığı için raporlarını İl Müdürlüğü’ne götüren vatandaşlar olduğunu belirterek, Belediye bünyesinde verilen hizmetle Pendik için sürecin çok daha hızlı yürüdüğünü belirtiyorlar. Yetkinin devredilmesinden sonra en hızlı çalışmayı gerçekleştiren Pendik Belediyesi, konuyla ilgili diğer ilçe belediyelere de eğitim vermeye başladı.

Riskli yapının tespitinde süreç nasıl işliyor?

Olası bir afet durumunda binasının riskli olduğunu düşünen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşlara müracaat ederek deprem yönetmeliğine göre riskli yapı tespit raporu hazırlatıyor. Bir dilekçeyle Pendik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne getirilen raporların, yerinde de incelenerek onaylanmasıyla yıkım süreci başlıyor. Yenilenen binalar, belediye harç ve ücretlerinden, tapu ve kadastro ücretlerinden muaf tutulurken, normalde yüzde 18 olan KDV’de yüzde 1avantajından yararlanılıyor. Binası riskli bulunarak yıkılan ailelere 18 aya kadar kira yardımı da Bakanlıkça yapılabiliyor.

 

Son Güncelleme: 07.05.2014 14:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72