Arsanızı kolayca satabilmeniz için öncelikle bölgesinde uzman bir emlak ofisinle anlaşmanız gerekir. Emlak komisyonculuğu bölgesel yapılan bir iş olduğundan, başka bir şehirdeki veya uzak bir ilçedeki emlak ofisinin arsanızı satma şansı çok zayıf. Bölgesel uzmanlıkta yeterli değil tabi ki. Arsa, arazi konusunda uzmanlaşmış bir emlak ofisi olması gerekiyor. Çünkü daire ve arazi piyasası apayrı iki pazardır. Daire konusunda uzman bir emlak komisyoncusu binlerce daire satmış olduğu halde bir tane bile arsa satamadığını biliyoruz. Tam terside olabiliyor. Bu yüzden hem bölgesinde hem de konusunda uzman bir emlak müşaviri ile çalışırsanız, arsanızı kısa südre ve doğru fiyata satabilirsiniz.

İkinci önemli konu ise arsanızın zeminin temiz olmasıdır. Arsayı olduğundan küçük gösterebilecek otlar, dikenler temizlenmelidir. Üzerinde ağaçlar varsa budanmalıdır. Kadastroya müracaat edilerek arsanın sınırları tespit ettirilmeli, Mümkünse arsanın etrafı tel ile çevrilmelidir. Etrafı çevrili olan arsa, ilk defe arsa yatırımı yapacak olan birisini çok etkilemektedir, güven vermektedir.

Satışı kolaylaştırıcı üçüncü önemli konu ise arsanın detaylı dosyası yapılmalıdır. Varsa imar durumu ilgili belediyeden alınmalıdır. Kadastrodan ropörlü kroki ve çapı alınmalıdır. Uydu fotoğrafında yeri gösterilmelidir. Arsanın komşularını gösterir şekilde fotoğrafları çekilmelidir. En önemlisi ise emlak müşaviri gayrimenkulün tanımını ve çevresel özelliklerini anlatan güzel bir sunum hazırlamalıdır. Kentsel teknik alt yapının durumu, imar durumunun hemen yapılaşmaya müsait olup olmaması, arsanın çevresindeki nüfus, bölgedeki boş arsalarda yapılacak yapılar sonucunda bölgedeki nüfus artış sayısı,Ulaşım otoyol ve ana arterle uzaklıkları, çevredeki ticari işletmeler, bölgedeki yatırımcı profili, belediyenin bölge için tutumu, devlet kurumlarının bölge için hazırladıkları planları(baraj metro vs.) detaylı bir şekilde incelenerek sunuma yazılmalıdır.

Avantajlar ve dezavantajlar bu sunumda yer almalıdır. Aynı özellikteki diğer satılık arsaların fiyatları da incelenmelidir. Arsanız ile aynı özelliklere haiz olmasına rağmen sizin arsanızdan çok daha düşük fiyata acil satılık arsalar varsa sizin satış kabiliyetiniz azalır. Bu durumda en iyi hal, acil satılık olan arsanın satılmasını beklemenizdir.

Arsa arazi yatırımı, Ülkemizde en iyi yatırım araçlarından birisidir.Doğru akılcı yapılmış arazi yatırımları ile çok kazanmak mümkündür.Bir çok iş adamı kendi işinin yanında arazi yatırımcılığı yaparak bilinen işinden çok daha fazla para kazanmaktadır.İşin tabiî ki en önemli kısmı alırken kazanmaktır.Bunun içinde profesyonel hizmet almak şarttır.Ülkemizde hızla büyüyen şehirlerin yanı sıra, genç nüfusun çokluğu ve sağlam konut stoğunun azlığı arsaları her zaman değerli kılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72