Sosyal medya hayatımızı dizayn mı ediyor!

Gezi parkı eylemleri sonrası Hükümet, önde gelen toplum ve siyaset...

Sosyal medya hayatımızı dizayn mı ediyor!

Gezi parkı eylemleri sonrası Hükümet, önde gelen toplum ve siyaset...

21 Temmuz 2013 Pazar 13:43
Sosyal medya hayatımızı dizayn mı ediyor!

Sosyal medya hayatımızı dizayn mı ediyor!

Faydalı mı yoksa  zararlı mı?

 

Gezi parkı eylemleri sonrası Hükümet, önde gelen toplum ve siyaset bilimcilerİ, olayların perde arkasını  analiz etmeleri için kapısını çaldı ve fatura sosyal medyanın en çok kullanılan iki enstürmanına kesildi Facebook ve Twitter.  Flashaber bunun üzerine Facebook ve Twitter’İ masaya yatırdı ve sizin için Konuyu araştırdı, ortaya  çok çarpıcı tespitler çıktı!

 

Sosyal Medya kavramı artık dilimize tamamen oturdu ve zihinlerde de genel olarak şekillenmiş durumda. Artık sosyal medya denilince pek çok kişi düzgün bir tanım yapamasa da yaklaşık olarak birşeyler söyleyebiliyor. Öyleki sosyal medya artık hayatımızı dizayn etmeye bile başladı.  Gezi olayları Sosyal medyanın önemini ve etkinliğini net bir şekilde ortaya koydu. Başbakan  Erdoğan Twitter Toplumların Baş belası derken çok geçmeden bir başka Kabine üyesi  Ulaştırma Bakan’ı  Binali Yıldırım Twitter bizimle iş birliği yapmazsa Osmanlı tokadı yer demişti.  İşte Sosyal medya ile ilgili çarpıcı sonuçlar

Facebook ve Narsizm İlişkisi İlk sırada!

Kanada’nın York üniversitesi verilerine göre ağır facebook kullanıcıları genellikle narsist eğilime sahip yada özgüven eksikliği yaşayan kişiler olarak deklare ediliyor. Facebook’un canavarlaştırarak saldırganlaştırdığını kıskançlık hissiyatıyla davranış bozukluklarına ve çeşitli ilişkileri bitirme noktasına getirdiği açıklanıyor. Yine bir başka araştırmaya  göre Facebook’ta bir paylaşımda bulunmak küçük bir kız çocuğunun annesine: Anne bak ben yaptım güzel olmuş mu ‘’ demesiyle eşdeğer bir durum olarak lanse ediliyor

 

""

Güne Facebook ile başlanıyor!

 

 Facebook  öğrencilerin notlarının ciddi anlamda düşüşüne de çanak tutuyor. Ortalaması 5.00 olan bir öğrencinin üzerindeki araştırmalar sonucu Facebook’a yoğun ilgi sebebiyle bu öğrencilerin notu 3.80’e kadar düşmüş durumda. Tüm bunlarla beraber belkide en ilginç sonuçlardan birtanesi bireylerin sabah kalktığında lavaboya gitmeden önce facebook açıp güncelleme yapmaları ve bu deneyimden sonra günlük yaşantılarına başlamaları!

Facebook’ta uzun süre beğeni almayan yada güncelleme yapmayan kişilerin hırçınlaştığınıda belirtiliyor!

Facebook’ta gezinen erkek bireyler genellikle kendini yüceltici iltifat peşinde koştuğunu gözler önüne seren paylaşımlarda bulunurken, kızların çoğu ise büyüleyici güzelliklerini yansıtma çabası içerisine giriyor!

 

Facebook kişilerin arkadaş listesini açık tutarak diğer bireyler karşı konulamaz ve tatmin olunamaz bir kişi ekleme trafiğini başlatıyor. Buda arkadaş ekleme yarışına dönüyor. Bağımlılık tedavisi uzmanı David Smollvood bu gelişme insanların dışlanmışlık duygularını körüklüyor diyor. Facebook’ta bir dizi insan arasında yalnız kaldığınız duygusuna kapıldığınızda stres ve depresyon belirtileri mevcut durumunuza darbe vurmakla kalmıyor aynı zamanda sosyal olunduğu sanılan insanların asosyal olduğunu öğreniyorsunuz. 

 

Yararlı olduğunu savunanlar da var!

Facebook’ta bir istatisliğe göre en fazla arkadaş silinen konuların başında politik düşünce yatıyor.  Farklı düşüncelere sahipseniz ve bunu arkadaşlarınızın paylaşımlarının altına yazıyorsanız bu ilişkiyi bitirmeniz çokta gecikmiyor. 

 

Tüm bu olumsuzluklara karşın bazı psikologlar Facebook kullanmanın olumlu yanlarınıysa serotonin miktarını arttırdığı görüşüsünde birleşerek ifade ediyorlar. Facebook kayıp bir kişiyi bulmanıza yada eski bir dostunuz ile yeniden temas kurmanızda size yardımcı olabiliyor:  Aynı zamanda Facebook’ta eğlenceli vakit geçirilerek günün stresinden  korunabileceği de öne sürülüyor:

 

Twitter  ise  Ana akım  medyada yer almayan bir haberi rahatlıkla kullanıcıları tarafından yayabiliyor ve pek çok kişi ülkelerin herhangi bir bölgesinde neler olduğunu öğrenebiliyor! Facebook ile hemen hemen aynı etkiyi göstersede ünlüler ile iletişim kurulmasında facebook’tan  daha etkili olabiliyor!  Twitter Güncel konularla ilgili açtığı başlıklarla milyonlarca kişiyi tek çatı altında buluşturup görüş alışverişi sağlayabiliyor!

Uzmanların genel eğilimi ise doğru kullanılmadığı takdirde Sosyal medyanın  insan  psikolojisine zarar verdiği  yönünde!

 

Son Güncelleme: 21.07.2013 13:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72