Ramazan'ın ruhuna yakışan sergi

Pendik Belediyesi, Ramazan münasebetiyle Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih...

Ramazan'ın ruhuna yakışan sergi

Pendik Belediyesi, Ramazan münasebetiyle Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih...

04 Temmuz 2014 Cuma 17:08
Ramazan'ın ruhuna yakışan sergi

Pendik Belediyesi, Ramazan münasebetiyle Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonundan oluşan Geleneksel Sanatlar Karma Sergisi ile Türk-İslam sanatının dikkat çeken örneklerini sanatseverlerle buluşturuyor. 

Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde 4 Temmuz 2014 Cuma günü açılan sergi, klasiğin asaleti ile özlemin zarafetini yansıtarak Ramazan ayının ruhuna uygun güzellikler sunuyor.   Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının sadece geçmişte değil, bugün de büyük başarılarla icra edildiği ve günümüz insanıyla  arasındaki irtibatın yeniden tesis edilmesi amaçlanıyor. Sergide alışılmış tertiplerinden farklılık gösteren Hilyeler dikkat çekerken,  divan-ı hat örnekleriyle yazılmış fermanlar ve zikiri taneleri tespihler de yer alıyor. Sergi, 25 Temmuz Cuma gününe kadar açık kalacak.  

“Bu sanatlar mazide kalmayacak”

 Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin,  “Ecdadımız, her alanda hayata değer katan işler yapmışlar, hayatın her alanını ihtişamlı ve zarif bir şekilde süslemişlerdir. Özellikle gelecek nesillerle bırakılacak eserleri büyük bir titizlikle işlemiş ve tarihi biri miras niteliğinde bizlere ulaştırmışlardır. Hilye-i Şeriflerde Hz. Peygamberimize duyulan özlem, saygı ve Peygamberimizin vasıfları en güzel şekilde tasvir edilmiştir. Günümüze ulaşan fermanlarla da hem tarihimizin ihtişamıyla gurur duyuyor, hem de bu fermanlardaki ince düşüncenin güzelliğini hissediyoruz. Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının mazide kalan sanatlar olmadığını, bugün de büyük başarılarla icra edilen sanatlarımızla insanlar arasındaki irtibatı yeniden tesis etmeyi amaçlıyoruz. “ dedi. Başkan Şahin, zarif dokunuşlarıyla bu eserleri oluşturan sanatçılara ve klasik sanat koleksiyonunu Pendiklilerle paylaşan Mehmet Çebi’ye teşekkür etti. 

Orijinal tasarımlı hilye-i şerifler

 Hat sanatımızda Peygamber efendimizin yaradılış güzelliklerini ve ruhi portresini tasvir ve tarif eden, belli bir form üzere hüsn-i hat ile yazılmış ve tezhip edilmiş  levhalara Hilye-i Şerif denir. Bu serginin kaynağı olan eserler, sanat tarihimiz açısından kritik gelişmelere işaret ediyor. Eserlerde,   geleneksel sanatlar ölçüleri içinde, fakat bugüne kadar denenmemiş yeni formatlar ve yeni tasarımlı orijinal hilyeler otaya konmuş.  Sergide, Avni Nakkaş, Nurullah Özdem, Ahmet Bursalı, Hüseyin Hüsnü Türkmen, Hadi Kerküki, Fatıma Ali, Habib Ramazanpur, Eyüp Kuşçu, Said Abuzeroğlu, Turan Sevgili gibi isimlerin Hilye-i Şerif eserleri yer alıyor.

Sanat eseri Fermanlar, zikir tanesi tespihler

Padişahların herhangi bir iş hakkında tuğra veya nişanını taşıyan yazılı emirleri olan fermanlar, tarihsel süreklilik içerinde sanatsal formatını sürekli zenginleştirerek biçimsel anlamda müstakil bir sanat eseri kimliğine ulaştı. Sergide, birbirinden farklı çok güzel divan-ı hat örnekleriyle yazılmış ve çok iyi kondisyonda  ferman örnekleri yer alıyor.

Hz. Peygamber’in  “Ne güzel hatırlatıcıdır” sözleriyle teşvik ettiği tespih taneleri,  İslam’da her güzel şeyi sanata dönüştüren Osmanlı’nın  İstanbul’unda  birer  şaheser haline gelmiştir. Pendik  Belediyesinin düzenlediği karma sergide, tespihler de ayrı bir öneme sahip.  Sergide, zikir tanelerinin Osmanlı sıkma kehribar,  sıkma kehribar,  has kehribar, damla kehribar gibi örneklerini görmek mümkün. 

 

Son Güncelleme: 04.07.2014 17:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3