Ramazan pidesi fiyatları açıklandı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da...

Ramazan pidesi fiyatları açıklandı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da...

01 Temmuz 2013 Pazartesi 15:22
Ramazan pidesi fiyatları açıklandı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da 350 gram Ramazan pidesi fiyatının 1,5 lira, İstanbul'da ise 300 gram pide fiyatının 1,5 lira olacağını açıkladı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu yılki Ramazan pidesi fiyatlarını açıkladı. Balcı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında geçen yıl Ramazan Ayı'nda uygulanan azami kilogram fiyatı 4 lira 30 kuruş olan pidenin bu Ramazan Ayı'nda azami fiyatının 5 lira olacak uygulanacağını söyledi. Balcı, bu yıl Ankara'da 350 gram Ramazan pidesi fiyatının 1,5 lira, İstanbul'da ise 300 gram pide fiyatının 1,5 lira olacağını açıkladı. Geçen seneye oranla pide fiyatlarında bu yıl yüzde 10-15 civarında bir artışa gidildiğini dile getiren Balcı, 2011 ve 2012 yıllarında pide fiyatında bir atış yapılmadığını hatırlattı. Balcı, aynı zamanda pide fiyatlarının diğer illerde yöresel çeşitliliğe göre farklılık gösterebileceğine dikkat çekti.
 
EKMEKTE YENİ DÖNEM
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayımladığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre, ekmek bugünden itibaren 17 katkı maddesinden arınmış halde kepek ve tahıl oranı yükseltilip, tuzu azaltılmış halde, fırın dışındaki satış noktalarında poşetlerde satılacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ekmekteki yeni döneme ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, yönetmeliğe göre bugünden sonra fırınlarda katkı maddesinin kullanılmayacağını söyledi.
 
Balcı, “Yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte normal ekmekte, ekşi maya ekmeğinde, tam buğday unlu ekmekte ve kepek ekmeğinde imalat esnasında fırınlarda kesinlikle katkı maddesi yasaklanmış oluyor. Dolayısıyla halkımız damak tadına hitap eden daha lezzetli ekmekler almış olacak ve bugüne kadar israf ettiği ekmekleri de israf etmemiş tüketmiş olacak” dedi.
 
Kepek oranı yüksek undan ekmek yapılması zorunluluğunun da geldiğine işaret eden Balcı, değirmencilerin bu tebliğe göre un yapacağını belirterek, fırıncı esnafının kepekli un aldığında ekmekteki kepek oranının en az yüzde 70 olacağını bildirdi.
 
Ekmeğin vatandaşın sofrasına gelinceye kadar hijyeninin korunması gerektiğine dikkati çeken İbrahim Balcı, “Yönetmelikle birlikte bakkal ve market dışında kesinlikle ekmek satışına müsaade edilmiyor. Bakkal ve marketlerde de kaldırıma ve dışarıya ekmek dolabı koyamayacak. Sabah saatlerinde bakkal önlerine ekmek kasaları bırakılmayacak. Alıcı çıplak elle ekmeğe dokunursa satıcının uyarması ve eldiven vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Ekmekte yeni dönemin başlamasıyla birlikte ekmeğe konulan 17 katkı maddesinin etkilerinden bahseden Başkan Balcı, bu maddelerin ekmeğin mayalanma süresini kısalttığına vurgu yaparak, “Şimdi ekmek kendi gelişim süresince kabarmasını sağlayacak ve daha lezzetli bir ekmek üretilecek” ifadesini kullandı.
 
İki gün önce medyada çıkan ‘pide 2 lira oldu’ haberlerinin Türkiye genelini kapsamadığını belirten Balcı, bu fiyatın Sakarya ili için geçerli olduğunu söyleyerek, “Sakarya ilinde 450 gram pide 2 lira oldu” şeklinde açıkladı.Balcı, ekmek fiyatlarında ise azami kilogram fiyatında 4 liranın üzerine çıkmamayı hedeflediklerini kaydetti.
Son Güncelleme: 01.07.2013 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3