Puşide Projesi tanıtım programı yapıldı

Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki Maraş işi puşidelerin yenilenmesi projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Puşide Projesi tanıtım programı yapıldı

Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki Maraş işi puşidelerin yenilenmesi projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

17 Aralık 2017 Pazar 14:53
Puşide Projesi tanıtım programı yapıldı

Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Kültürümüzü, geleneksel sanatlarımızı hiç kesintiye uğratmadan gelecek nesillere aktarmak da hepimizin görevidir" dedi.

İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğüne bağlı Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki Maraş işi puşidelerin yenilenmesine dair yürütülen Puşide Projesi’nin sergi ve tanıtım programı Beykoz Mecidiye Kasrı’nda gerçekleştirildi. İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRÇEK, Türbeler Müze Müdürlüğünün iş birliği ile Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleşen projenin sergi ve tanıtım programı yoğun ilgi gördü.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve birçok davetli katıldı. Açılış konuşmalarının ardından Emine Erdoğan’a işlemeli bir eser hediye edildi.

“Bu eserlere sahip çıkmak boynumuzun borcu”

"Böyle değerlere sahip çıkmak boynumuzun borcu" diyen Emine Erdoğan, "Biz türbeleri, hazireleri ve kabristanları ile iç içe yaşayan bir medeniyetin mirasçılarıyız. Sarayları, camileri, koruları, hanları, sebilleri ve türbeleri ile bir tarih medeniyetidir İstanbul. Tıpkı bir belgeyi okur gibi onları da okuruz. Bu anlamda hanedan türbelerindeki puşideler üzerlerindeki nakışlar ve hatlarla birer tarihi belgedir. Türk süsleme sanatının en zarif türlerinden olan Maraş işinin en güzel örneklerini gördüğümüz hanedan türbelerinde de ölüm, en güzel sade bir bahar ülkesi gibidir. Kültürümüzü, geleneksel sanatlarımızı hiç kesintiye uğratmadan gelecek nesillere aktarmak da hepimizin görevidir. Bir zamanlar kabe-i muazzamanın örtülerini işleyen bir milletin torunları olarak bu değerlere sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Yenilenen puşidelerin eskileri büyük bir itina ile müzelerimizde muhafaza edilecektir" ifadelerini kullandı.

"Puşide geleneği, insana verilen saygının nişanesidir"

Sergi tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Puşide geleneği insana verilen saygının bir nişanesidir. Eğitim nesil yetiştirme işidir, nesil yetiştirmek de medeniyet inşası iddiasını sürdürmektir. Bizim medeniyetimiz sadece insana değil yaratılan her şeye saygıyı öngörür. Türbe kapısı açmanın bile yanlış yorumlandığı dönemleri geçtik. Bu kahraman milletin kahraman bir lideri Recep Tayyip Erdoğan var. Dolayısıyla onun döneminde kültürel eserlere sahip çıkıldı" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3