Okul kıyafetleri, enflasyon sepetinden çıkarıldı

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, erken ve hatalı açıklanan bazı verilerde...

Okul kıyafetleri, enflasyon sepetinden çıkarıldı

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, erken ve hatalı açıklanan bazı verilerde...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Okul kıyafetleri, enflasyon sepetinden çıkarıldı
TÜİK Başkanı Birol Aydemir, erken ve hatalı açıklanan bazı verilerde hatanın nereden kaynaklandığını tespit ettiklerini belirterek, "Sonrasında düzelttirdik. Şu anda istatistik tablolarına da haber bültenindeki gibi şifreleme, geçici bir klasörde durma ve saati geldiğinde de görebilme yöntemini getirdik" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'te düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aydemir, yaptığı konuşmada, TÜİK içindeki kadro değişiminin durup dururken yapılmadığına dikkati çekerek, yeniden yapılanmanın bir ihtiyaç olduğunu söyledi. TÜİK'in ideal yapısında bir sorun olduğunu belirten Aydemir, "Bu sorun, dairelerin yapısıydı. Bir dairenin 130 tane çalışanı vardı ve bu çalışanların da tamamı teknik çalışandı. 130 kişinin bütün işini bir Daire Başkanı yönetecekti. Dünya'nın hiçbir yerinde ve Türkiye'de teknik bir dairede 130 kişinin bir Başkanı olmaz" dedi. Daha iyi bir istatistik üretmek için çıktıkları yolun farklı bir şekilde ele alınmasının üzücü olduğunu söyleyen Aydemir, TÜİK'in yapılanmasında hangi ilkeleri esas aldığı konusunda bilgiler verdi.

TÜİK'in açıkladığı hatalı verilerin ardından yapılan haberlere ilişkin, "Geçen yıl 268 tane haber bülteni yayınlamışız. Haber bültenlerimizin hepsinin bir yıl önceden hangi gün ve hangi saatte yayınlanacağını söylüyoruz. Genel kural saat 10.00 zaten" dedi. Yayınlanan 268 haber bülteninden bir tanesinde hata yapıldığını söyleyen Aydemir, erken yayınlayınca bunun haber yapıldığını, kamuoyu oluşturulduğunu ve bu durumun TÜİK'i disipline ettiğini ifade etti.

Enflasyonunun erken açıklanmasındaki sebep hakkında bilgiler veren Aydemir, konuşmasında şunları kaydetti: "İstatistik açıklanırken çeşitli koruma duvarları var. Bu koruma duvarları haber bülteni ve içi için ayrı, istatistik tabloları için ayrı. Bu koruma duvarları şifreyle veriliyor. İlk haber bülteni için şifreyle giriliyor, girdikten sonra şifrenin çözümünde saat ayarı var. Saat 10.00'da görünür hale geliyor. Bir de, şifre çözülüyor ama saati geldiğinde çıkıyor. Bu koruma istatistik tablosunda sadece şifre şeklinde vardı."

Aydemir, hatanın nereden kaynaklandığını tespit ettiklerini belirterek, "Sonrasında düzelttirdik. Şu anda istatistik tablolarına da haber bültenindeki gibi şifreleme, geçici bir klasörde durma ve saati geldiğinde de görebilme yöntemini getirdik" dedi.

Aydemir, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çocuk okul giysilerinin TÜFE sepetinden çıkarılmasına ilişkin bir soru üzerine, Aydemir, "Çocuk giysileri var zaten, okul giysisi diye. 2013 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması'nda çocuk giysileri artacak. Giyimin içinde var ama sadece resmi okul kıyafeti çıkmış" dedi.

2013 yılında TÜFE sepetinden greyfurt, kadın pantolon-ceket takım, kadın tayyör takım, çocuk okul giysileri, dijital kamera çıkarıldı. TÜFE sepetine giren ürünler ise, kivi, badem içi, tahin, kadın ceket, bebek arabası ve araba koltuğu oldu.

Sebze, meyve, tüp gaz, akaryakıt ve seçilmiş 16 ürünün fiyatları her hafta (2013 yılında altın fiyatları ayda 4 kez derlenecek), kiralar ve seçilmiş 83 madde çeşidi ayda bir kez, diğer mal ve hizmetlere ait fiyatlar ayda 2 kez (ayın 10'unu ve 20'sini içeren dönemlerde), benzin ve mazot için 2012 yılında ayda 4 kez fiyat derlenirken 2013 yılında günlük fiyat takibi yapılacak.
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3