Kuleli Askeri Lisesi müze oluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Kuleli Askeri Lisesi'nin Türkiye’nin en büyük ve prestijli müzesi olarak açılacağını açıkladı.

Kuleli Askeri Lisesi müze oluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Kuleli Askeri Lisesi'nin Türkiye’nin en büyük ve prestijli müzesi olarak açılacağını açıkladı.

21 Kasım 2017 Salı 12:45
Kuleli Askeri Lisesi müze oluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Kurtulmuş, "Biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz. Devam etmekte olan 56 dosya var. Bunların, her an takip edilip son noktaya gelmesini mümkün görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş birliğine hazır olması lazım" dedi.

Yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin çalışmalar konusundaki soru üzerine Kurtulmuş, uzun yıllar Türkiye'nin tarihi, kültürel zenginliği ve çeşitliliğinin farkına varılmadığını belirtti.

Anadolu'nun birçok yerinde, birçok tarihi eserin sağa sola atıldığını anlatan Kurtulmuş, "İstanbul'da bile mezarlıkların, mezar taşlarının, tarihi eserlerin, tarihi eser sütun başlarının son derece savruk bir şekilde sağda, solda bulunduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.

Geçen hafta Antalya Perge'de olduğunu aktaran Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Perge gibi muhteşem bir yer var orada. Perge'nin sadece bir kısmına şu anda sahibiz ama çok şükür bunları birkaç sene öncesi ile değerlendirdiğinizde önemli adımlar atılıyor. Bu bir imkan meselesi nihayetinde ama sonuçta şunu ifade etmek istiyorum, ne yazık ki Türkiye'den çok sayıda tarihi eser de bu süre içerisinde, geçtiğimiz dönemlerde yurt dışına kaçırılmış. Herakles Lahdi de bunlardan bir tanesiydi. Şu anda biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz. Devam etmekte olan 56 dosya var. Bunların, her an takip edilip son noktaya gelmesini mümkün görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş birliğine hazır olması lazım. Buraya aidiyeti tespit edildikten sonra ilgili muhataplarımızın da iş birliği yapması lazım. Herakles Lahdi'ni getirmek şu açıdan kolay oldu, İsviçreli muhataplarımız iş birliği içerisinde hareket ettiler. Buna rağmen 6 yılda ancak getirilebildi."

Geçen hafta, Hattat Hamdullah Efendi'nin oğlu Mustafa Efendi'nin hat yazılı Kur'an-ı Kerim'inin Londra'da müzayedeye çıkarılacağını öğrendiklerini ve son anda Bakanlık olarak müdahale ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, eserin Türkiye'ye ait olduğunu ve müzayedede satılamayacağını belirttiklerini, bunun üzerine de eserin müzayededen çekildiğini, eserle ilgili süreci başlattıklarını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72