Karpuzda bu yıl keleğe geldik fiyatlar artacak!

Nisan başında Mersin-Adana bölgesinde yaşanan ve karpuzda yüzde 30 civarında....

Karpuzda bu yıl keleğe geldik fiyatlar artacak!

Nisan başında Mersin-Adana bölgesinde yaşanan ve karpuzda yüzde 30 civarında....

24 Nisan 2014 Perşembe 16:25
 Karpuzda bu yıl keleğe geldik  fiyatlar artacak!

Nisan başında Mersin-Adana bölgesinde yaşanan ve karpuzda yüzde 30 civarında kayba neden olan fırtına ve dolu afeti fiyatları da aynı oranda etkileyecek. Uzmanlar, "Afet olmasaydı bu yılki karpuz son yılların en kaliteli ürünü olacaktı" diyor.

Nisan'ın ilk günleri özellikle Mersin bölgesini vuran şiddetli fırtına ve dolu yağışı turfanda karpuz tarlalarını büyük zarara uğrattı. Kayıplar yüzde 25-30 civarında. Tarsus Huzurkent, Ulak, Tuzla bölgelerinde turfanda karpuzları piyasaya sürmeye hazırlanan üreticiler emeklerinin boşa gideceğinden endişeli. Şu an için tek beklentileri ise sigortadan yararlanamasalar bile, en azından borçlarının ertelenmesi. Karpuzda yaşanan beklenmedik kayıpların hem iç piyasa hem de ihracat fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

Fiyatlar yüksek tutulacak

Tarlasera dergisinin görüştüğü ve rekoltenin beklenenin altında olacağını söyleyen Adana Karpuzcular Derneği Başkanı İbrahim Savaş, bu yıl karpuzun yüzde 20-30 daha pahalıya satılabileceğini belirtiyor. "Bu yıl İstanbul'da 1 TL'den daha düşük fiyata karpuz yemek mümkün olmayacak" diyen Savaş, "Türkiye son yıllarda karpuzda kalite standartlarını yakalamaya başladı. Hatta Adana 2 yıldan beri kalite itibariyle Türkiye'nin genel üretiminin de önüne geçti. Özellikle bu seferki son yılların en güzel karpuzuydu, tabii afet olmasaydı" şeklinde konuşuyor.

Nakliyesi zor bir ürün

Büyük boyutundan dolayı karpuzun asıl maliyetli olan aşaması nakliyesi. Mazot fiyatlarının yüksekliği bu nedenle nakliyeciyi ve ihracatı olumsuz etkiliyor. İbrahim Savaş, "Mazot üreticiden de ziyade nakliyede önem taşıyor. Mazot giderlerinin azalması uzun vadede ihracatın işine yarayacaktır" diyor.

 

Son Güncelleme: 24.04.2014 16:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3