Hasanpaşa Gazhanesi müze oluyor

1993 yılından bu yana kapanarak kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi, yeniden hayat bulmaya hazırlanıyor. Tarihi Gazhane, Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi olacak…

Hasanpaşa Gazhanesi müze oluyor

1993 yılından bu yana kapanarak kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi, yeniden hayat bulmaya hazırlanıyor. Tarihi Gazhane, Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi olacak…

24 Ağustos 2017 Perşembe 12:43
Hasanpaşa Gazhanesi müze oluyor

Hasanpaşa Gazhanesi, Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi oluyor. 1892 yılında hizmete giren ve 50 yıl Fransızlar tarafından işletildikten sonra 1931’de millileştirilerek 1945’te İETT’ye devredilen Hasanpaşa Gazhanesi, 1993 yılında kapatılmıştı. 1993 yılından bu yana kapalı olarak kalan tarihi gazhane, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın talimatıyla Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi halime dönüştürülüyor.
Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi kapsamında, bilgi tüneli, enerji sistemleri müzesi, açık pazar yeri, sergi salonu, 300 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, 40 kişilik 3d sinema ve fuaye alanı, 300 araç kapasiteli otopark yeri, 3 adet cep sineması, cafe, restoran, atölye, çocuk bilgilendirme evi, kütüphane yer alıyor.
Hasanpaşa Gazhanesi’nin 1993 yılından sonra kullanılmaz hale geldiği ve çevreyi rahatsız eden bir takım olumsuzlukların burada yaşandığını hatırlatan İBB Başkanı Kadir Topbaş burada yapılan restorasyon çalışmalarının bazı çevrelerce yanlış değerlendirildiğini söyledi. Topbaş, “Burada yapılan iş doğru bir iştir. Yani biz burayı yaparken çok değişik söylemlerle karşılaştık. Farklı kullanacağımız zannedildi. Ama biz dedik ki bu bölgenin bir kültürel değeri olarak ortaya çıksın ve bu hassasiyeti gösterdik. Bilindiği gibi 1891’de kurulmuş bir sistem ve 1945 yılında da bizim belediyemize ait olan İETT’ye geçmiş. Belediyemizin malı haline gelmiş, 1993’te de kapatılmış. Daha sonra bütün çevre halkının rahatsız olduğu, bir takım olumsuzlukların yaşandığı mezbelelik pislik haline gelmiş bir bölge maalesef. Bunun üzerine biz bu konuyla ilgili bir çalışmaya girdik ve takriben 87 milyon TL’lik bir ihale yatırım buraya öngördük. Ciddi bir yatırım, doğru bir iş. Çünkü burada yaşayan Kadıköy halkı başta olmak üzere ve İstanbullulara önemli bir kültür dokusu, adası oluşturuyoruz. Burada enerji laboratuarı müzesi diyebileceğimiz, insanoğlunun yeryüzündeki enerjiyi başlangıcından günümüze kadar kullanımındaki geçirdiği evrimleri yansıtacağız. Bununla ilgili çalışmaları yürütmekteyiz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemiyle başlayan başlayan kültürel değerleri tekrar ayağa kaldırma hamlesini kendi dönemlerinde de devam ettiklerini belirten Başkan Topbaş, “Onlarca restorasyon yaptırdığımız, yenilediğimiz eserler var. Bunlar çok kolay olmayan bilim insanlarımızla koruma kurullarımızla irtibat kurmak suretiyle, koruma kullanma dengesini kurarak yeni fonksiyonlarla kente hizmet ettirmeye çalıştık” dedi.
Yapılan çalışma ile birlikte Hasanpaşa bölgesinin çok önemli bir değer kazanacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “Tarihi tekrar ayağa kaldırıyoruz. Koruma kullanma dengesini kurmak suretiyle bu işi yapacağız. Yeni fonksiyonlar veriyoruz. Geçmişte İstanbul’un hava gazı dediğimiz gaz üretme tesislerinden bir tanesiydi Hasanpaşa. Ben çocukluğumda da gayet iyi bilirim, kok kömüründen elde edilen hava gazı o zamanki İstanbul’un hem Avrupa hem Asya yakasındaki yerleşim alanlarının birçoğuna erişirdi ve bu kullanılırdı. Tabii daha sonraları tedavülden kalktı. Çünkü diğer doğalgaz, diğer enerji kaynakları bu imkanı bu fırsatı verdi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3