‘Film sahneleri normal doğumdan korkutuyor'

Bilinçli anne adayları normal doğuma yönlenirken, konunun uzmanları normal...

‘Film sahneleri normal doğumdan korkutuyor'

Bilinçli anne adayları normal doğuma yönlenirken, konunun uzmanları normal...

06 Nisan 2014 Pazar 11:31
‘Film sahneleri normal doğumdan korkutuyor'

Dr. Köksal: ‘Film sahneleri normal doğumdan korkutuyor’

Bilinçli anne adayları normal doğuma yönlenirken, konunun uzmanları normal doğumla ilgili önyargıların korku ve bilgi eksiklikliğinden kaynaklandığını ve eğitimle aşılabileceğini belirtiyor.

Anne ve bebek sağlığı için uzmanlar tarafından önerilen normal doğum, yerini sezaryenle doğuma bırakmaya başladı. Gerek uzmanlar gerek Sağlık Bakanlığı mümkün olduğunca normal doğum yapılması konusunda anne adaylarını uyarıyor. Bilinçli anne adayları normal doğuma yönlenirken, konunun uzmanları normal doğumla ilgili önyargıların korku ve bilgi eksiklikliğinden kaynaklandığını ve eğitimle aşılabileceğini belirtiyor.

Anne ve baba adaylarını doğuma, bebeğe ve aile olmaya hazırlamak için İzmir'de açılan Lotus Anneliğe Yolculuk Okulu, bebek yapmayı planlayanlardan, sağlıklı gebeliğe, doğal doğumun gerçekleşebilmesi için yapılabileceklerden doğum sonrası bebek bakımına kadar her konuda eğitim ve psikolojik destek hizmeti veriyor.

"NORMAL DOĞUM FİLMLERDEKİ GİBİ KORKUNÇ DEĞİL"
Normal doğum yerine sezaryenle doğumda artış olmasının sebeplerinden birinin anne adaylarının doğum ile ilgili endişeleri ve korkuları olduğuna dikkat çeken Lotus Anneliğe Yolculuk Okulu Psikolojik Danışman Dr. Ayşegül Somçelik Köksal, bunun da doğru bilgilenme ve psikolojik destek ile aşılabileceğini açıkladı. Somçelik, kimi anne adaylarının gebe olduklarını öğrendikleri andan itibaren aslında keyifle geçirilebilecek bu dönemi korku ve endişeyle geçirdiklerini söyledi.

Doğum deyince pek çoğumuzun aklına filmlerde gördüğümüz negatif doğum sahneleri ya da çevremizden duyduğumuz doğum hikayelerinin geldiğini anlatan Dr. Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğumla ilgili, bir şekilde, hayatımıza yerleşen korkularımız da bizi istemediğimiz bir doğuma yaklaştırmaktadır. Oysa her kadının içinde doğumu doğal bir şekilde gerçekleştirebilecek güç vardır. Doğumu keşkelerden uzak tutabilmek, istenildiği gibi bir doğum yapmak ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde doğmak/doğurmak hem anne, hem de bebek için önemlidir. Bizler de bu gücün tekrar hatırlanabilmesi için hem doğum öncesi verdiğimiz eğitimler, öğrettiğimiz egzersizler, nefes teknikleri ve psikolojik destek ile, hem de doğum sırasında sunduğumuz profesyonel yardım ile anne adaylarına keyifli ve sağlıklı bir doğum serüveni yaşatmaya çalışıyoruz. Hem doğum öncesindeki egzersizlerle, hem de doğum sırasındaki profesyonel yardımla anne adaylarına mutlu ve sağlıklı bir doğum serüveni yaşatmaya çalışıyoruz."

DOĞUM KOÇLUĞU VE EMZİRME DANIŞMANLIĞI HİZMETİ
Doğum sırasında annenin yanındaki desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Lotus'un Doğum Destekçisi Gözde Çavuş, şöyle konuştu: "Bu desteğin anne ya da eş dışında profesyonel bir destek olması, bazı durumlarda hayati öneme sahiptir. Tıbbi ve rahatlatıcı olan ebelik hizmetiyle doğumu evde başlatmak isteyenler için de her zaman hazır bulunarak kadın doğum uzmanlarıyla koordineli çalışıyoruz. Ayrıca, doğum sonrasında annenin en büyük sıkıntısı, annelerin yaşayabildiği sıkıntılarından birisi olan emzirme konusunda da destek hizmeti veriyoruz."

İZMİR'DE İLK
İzmir'de ilk kez böyle bir hizmetin verildiğine dikkati çeken Gözde Çavuş, şu bilgileri verdi: “Bu okulda doğumla ilgili verilen bilgi sayesinde anne ve babanın doğuma korku ve endişe içinde yaklaşmasındansa, eğitimde aldığı bilgiler ışığında coşku ile hazırlanmasını, bu özel günü keyifle beklemesini ve istediği şekilde deneyimlemesini sağlamayı hedefliyoruz. Eğitimde öğretilen nefes ve gevşeme teknikleri, imgeleme teknikleri, doğum fizyolojisi ile ilgili teorik bilgiler, doğumda aktif pozisyonlar, doğumda nefesle ıkınma, doğumda müdahaleler, anne-bebek dostu hastane kavramı ile ilgili bilgiler ışığında da anne kendi bedenini daha çok tanıyıp, doğum sırasında hem kendine hem de bebeğine yardımcı olabilmektedir. Bu eğitimler, İzmir’de ilk ve tek olarak bir hamile ve doğum psikoterapisti ile beraber verilmekte olup, kullanılan psikodrama teknikleri ile, verilen bilgilerin beden tarafından da öğrenilmesi hedeflenmektedir. Eğitim sayesinde anne ve baba doğuma gerçek anlamda katılabilmekle beraber doğumlarıyla ilgili kararlarda sorumluluk alabilmektedir.”

Son Güncelleme: 06.04.2014 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72