Fatma Adeviye Dergahı tarihi vasfına kavuştu

Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, geçmişe ayna, geleceğe ışık tutan tarihi....

Fatma Adeviye Dergahı tarihi vasfına kavuştu

Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, geçmişe ayna, geleceğe ışık tutan tarihi....

28 Haziran 2014 Cumartesi 10:43
Fatma Adeviye Dergahı tarihi vasfına kavuştu

Fatma Adeviye Dergahı tarihi vasfına kavuştu

Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, geçmişe ayna, geleceğe ışık tutan tarihi miraslardan birisi olan Fatma Adeviye Dergahı yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Ramazan ayı ile birlikte hizmete giren Fatma Adeviye Dergahı, Kuran Kursu öğrencilerine ev sahipliği yapacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan Üsküdar Çengelköy'deki Fatma Adeviye Dergahı'nın rölöve, estitüsyon restorasyon çalışması tamamlandı. Bedevi tarikatı mensuplarından İbrahim Bey'in kızı Fatma Adviye Hanım tarafından 1871 yılında Çengelköy'de inşa ettirilen ve vakfedilen Bedevi Tekkesi'nin şeyhliğini, Fatma Adviye Hanım'ın eşi Şeyh Ahmet Rasih bey sürdürmüş. Kayıtlara göre Bedevi Tekkesinin bilinen son Postşinistliğini ise Mustafa Celalettin Efendi yapmıştır.

Üsküdar Belediyesi tarafından restore edildi

1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılması hususundaki kanuna binaen kapatılan tekke metruk bir halde kaderine terk edilmiş bir vaziyette günümüze kadar geldi. Yıllar sonra büyük bir emek ve titiz bir çalışma neticesinde röleveleri çıkarılan tarihi Dergah binası aslına sadık kalınarak kapsamlı bir restorasyondan geçirildi. Üsküdar Belediyesi'nin bütçesi ve İl Özel İdaresi'nin fonundan yararlanılarak yaptırılan 143 yıllık Fatma Adeviye Dergahı, düştüğü atıl halden eski şaşalı günlerine geri döndürüldü. Restorasyon çalışmasını, HC Ünal İnşaat'ın üslendiği Dergah, düzenlenen törenle 29 Haziran Pazar akşamı  hizmete açıldı. Açılış merasimine Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile çok sayıda seçkin misafir katıldı.

Kız Kuran Kursu olarak hizmet verecek

Fatma Adeviye Dergahı, ‘Kerime Hatun Kız Kuran Kursu’na ev sahipliği yapacak. Uzun yıllardan beri Kur'an-ı Kerim eğitimi verilen ve son derece nitelikli hafızlar yetiştiren Kerime Hatun Kız Kuran Kursu, Fatma Adeviye Hanım'ın vakfettiği tarihi dergahta hizmet vererek hayırsever Osmanlı hanımının ismini yaşatacak. 

 

Son Güncelleme: 28.06.2014 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72