Dengesiz tüketim toplumu haline dönüştük…

İÜ ve İstanbul Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan ve İstanbul'un ...

Dengesiz tüketim toplumu haline dönüştük…

İÜ ve İstanbul Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan ve İstanbul'un ...

27 Mart 2014 Perşembe 18:22
Dengesiz tüketim toplumu haline dönüştük…

İÜ ve İstanbul Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan ve İstanbul'un 39 ilçesinde toplam 4 bin 555 katılımcı ile görüşülerek gerçekleştirilen ‘İstanbul Tüketim Eğilimi ve Talep Potansiyeli Hane Halkı Araştırması’, yerel seçimler öncesinde İstanbulluyu detaylı soru ve yanıtlarla anlatan güncel ve tarafsız araştırmalardan biri olma özelliği taşıyor.

Bu çalışmada hane halkının aylık kira ödemesinden, kullandığı ısınma türüne, eve günlük gazete alma alışkanlığından, günlük ekmek tüketimine, kredi kartı sahipliğinden, sosyal aktivitelere katılım durumuna kadar birçok ana başlıkta araştırma konusu ve sonuçları yer alıyor. Araştırmanın en ana sonucu, İstanbul'da ilçeler arası farklılaşmaların, hem gelir düzeyi hem de tüketim kalıbı ve tercihleri açısından ortaya çıktığı. Bir anlamda iki farklı İstanbul'dan bahsedilebilir. Bir yanda haftada bir-iki defa et, tavuk ya da balık yiyemeyenler, yılda bir kere bile tatile gidemeyenler; öte yanda harcama kapasitesi oldukça yüksek olan bir kesim. Diğer yanda ise günde ortalama 5 ekmek tüketen Bağcılar, Avcılar, Sultanbeyli gibi ilçeler, öte yanda 2 ekmeğin altında günlük tüketimi olan Beşiktaş ve Adalar var. Öyle ki, ilçeler arası farklılıklara benzer şekilde, ilçe içinde bile farklılıklar var. Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Bakırköy ve Ataşehir, ilçe içi farklılıkların en rahat gözlendiği ilçeler olarak göze çarpıyor. Ayrıca toplumun tüketim eğiliminin geliriyle doğrudan doğruya ilişkili olmadığı da gözleniyor. Bu sonuç, tüketim toplumu haline dönüştüğümüzü onaylıyor. Örneğin; İstanbulluların yüzde 42'si ekonomik gerekçelerden dolayı tatil yapamıyor. Yüzde 17'si de haftada bir iki kez et veya tavuk ya da balık yiyemiyor. Ama yüzde 50'si akıllı telefona sahip, yüzde 53'ünün evinde ise plazma ya da LCD/LED televizyon var.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre İstanbul'da asgari düzeyde aylık yaşam maliyeti 2 bin 148 lira, normal düzeyde 3 bin 570 lira ve iyi düzeyde ise 6 bin 356 lira olarak gözleniyor. İstanbul'da ortalama konut kirası da 845 lira olarak belirlendi. Her 4 evden 1'inde çeşitli sorunlar var. Sorunların başında ısınma/yalıtım, evin küçük olması ve rutubet gibi problemler geliyor.

 

Son Güncelleme: 27.03.2014 18:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3