Bayramda diş sağlığına dikkat

Bayramda diş sağlığına dikkat

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Bayramda diş sağlığına dikkat

Ramazan Bayramı'na 4 gün kala, diş hekimlerinden ağız sağlığı için uyarılar yapılmaya başlandı. Hekimler, özellikle Ramazan Bayramı'nda fazla tüketilen şeker, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden dolayı diş çürüğü oluşumunu hızlandırdığını belirtti.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, Ramazan Bayramı'nda şekerli yiyecek tüketiminin arttığını söyledi. Şekerli gıdaların dişlerin yüzeyine yapışarak, bakteriler tarafından kolaylıkla asite dönüştürülebileceğini ifade eden Kızmaz, bu yüzden sık aralıklarla tüketilen şekerin ağızdaki ortamı asitleştireceğini ve diş çürüklerine yol açabileceğini kaydetti.

Bayramda ağız ve diş sağlığını koruyarak özellikle bu ziyaretten sonra şeker tüketiminden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten Kızmaz, "Hatta hemen hemen her bir tatlı tüketiminden sonra diş fırçalanmalı. Bunun çok büyük yararı olacaktır. Bununla beraber bazı küçük önlemlerle ağız ve diş sağlığımızı koruya biliriz. Diş çürüklerinin önüne geçmek için diş fırçalama imkanı olmadığı zamanlarda tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yemek, şekersiz sakız çiğnemek faydalıdır. Havuç az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar" dedi.

Yapılan araştırmalar peynirin diş ve diş sağlığının üzerin de ciddi olumlu bir etkisi olduğunu gösterdiğini ifade eden Kızmaz, "Çünkü peynirde çürük engelleyici bir özellik vardır örneğin ağza alınacak bir parça peynirin dişlerin çürümesine ciddi engel olacağı kanıtlanmıştır. Araştırmalarda ağız ve diş sağlığımızı koruya bileceğimiz diğer bir yolda sakız çiğnemesidir. Özellikle şekersiz sakızlar ve dişleri koruyan sakızlar ağız ve diş sağlığının korunmasında bayram süresince ciddi bir etkileri olacaktır" şeklinde konuştu. Kızmaz, ayrıca uzun Ramazan Bayramı tatili öncesi diş sıkıntısı çeken vatandaşların hekim bulma sıkıntısı yaşayacağını söyleyerek, bayram tatilini daha rahat geçirmek için mutlaka ağız ve diş sağlığını kontrol etmelerini gerektiğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3