Barutçugil'in 100. Sergisi İTÜ RSG'de

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi, ülkemizin değerli sanatçılarından Hikmet ...

Barutçugil'in 100. Sergisi İTÜ RSG'de

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi, ülkemizin değerli sanatçılarından Hikmet ...

11 Nisan 2014 Cuma 14:34
Barutçugil'in 100. Sergisi İTÜ RSG'de

Hikmet Barutçugil’in 100. Sergisi İTÜ RSG'de

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi, ülkemizin değerli sanatçılarından Hikmet Barutçugil'in 100. kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Ebru sanatının benzersiz örneklerinin yer alacağı ve Anadolu'daki taşların doğal desenlerinin ebru sanatına yansıdığı ve ebru sanatının diğer örneklerinden oluşan 100 yeni eserin ilk kez görüleceği sergi, Mayıs ayı içinde sanatseverler ile buluşacak.

Hikmet Barutçugil hakkında…

1952'de Malatya'da doğan, 1977 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olan Hikmet Barutçugil, ebru sanatına öğrencilik yıllarında başlayan ilgisini bugün dünyaca ünlü çalışmalara imza attığı başarılı bir kariyere taşıdı. Ebruyu bir bilim dalı gibi görüp geliştirmeyi hedefleyen sanatçı, ebruyu hayatın her alanında yaşatan çalışmalar yaptı. Tekstilden iç mimariye uzanan yelpazede ebru uygulamalarının yapıldığı ürünler geliştirdi, daha önce görülmemiş ebru yöntemleri deneyerek literatüre "Barut Ebrusu"nu kazandırdı. 36 ülkede, 99 kişisel ve 96 karma sergi açan Barutçugil, halen Üsküdar Salacak’ta bulunan Ebristan'da çalışmalarını sürdürmekte ve verdiği kurslar ile yeni ebru sanatçıları yetiştirmekte.

Ebristan ve Hikmet Barutçugil…

Hikmet Barutçugil'in yıllar önce satın alarak restore ettiği eski İstanbul konağı şimdi, hem ev, hem ebru atölyesi, hem de başta ebru olmak üzere bütün eski sanatlarımıza açık bir galeri olarak hizmet veriyor. Bu konak 1830'larda Sultan II. Mahmut tarafından yaptırılarak Selimiye Kışlası'nda görev yapan paşalara ihsan edilen ve Üsküdar'ın İhsaniye semtine adını veren on iki konaktan biriymiş. On biri zamanla yıkılarak apartmana dönüşmüş. Barutçugil tarafından alınmasıydı, İzzettin Paşa'nın ilk sahibi olduğu on ikinci konak da yerini çoktan lenduha bir apartmana terk etmiş olacaktı.

Ebristan, Boğaz'ı sarıp sarmalayarak doğrudan Sarayburnu'na bakan, yani İstanbul'un klasik siluetine hakim, doğramasından kalem işlerine kadar Hikmet Barutçugil'in el emeği ve göz nuruyla yoğrulmuş, nakış nakış işlenmiş bir güzellikler evi. Bir ebru müzesi.

Ebristan, geçen asrın sonlarında Üsküdar Özbekler Tekkesi'nin gördüğü vazifeyi üstlenerek ebru sanatını gelecek nesillere aktaracak. Hoş bir tevafuk ve tesadüf; orada da elinden her iş gelen gerçek bir hezarfen yaşıyor: Hikmet Barutçugil.

 
 
Son Güncelleme: 11.04.2014 14:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72