Arınç”Katiller cezalandırılmalı”

Srebrenitsa katliamını 16.yıldönümünde bugün 40 binden fazla kişi andı.

Arınç”Katiller cezalandırılmalı”

Srebrenitsa katliamını 16.yıldönümünde bugün 40 binden fazla kişi andı.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Arınç”Katiller cezalandırılmalı”

Srebrenitsa katliamının 16.yıldönümü bugün 40 binden fazla kişinin katılımıyla anıldı.

Anma törenine Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi ve AB Özel Temsilcisi Valentin Inzko ve Bosna Hersek'in 3 kişilik başkanlık sisteminin Hırvat başkanı Zeljko Komsic ile Boşnak başkanı Bekir İzzetbegoviç katılırken, Sırp başkan Milorad Dodik temsilci göndermekle yetindi.

  16 yıl önce Srebrenitsa'da katledilen 8 binden fazla Müslüman erkek kurbanın yakınları halihazırda 4 bin kişinin yattığı ve yeni keşfedilen bir toplu mezardan çıkartılıp kimlikleri tespit edilen 613 kişinin bugün törenle gömüleceği mezarlıkta toplandılar.

  Başbakan yardımcısı Bülent Arınç yaptığı konuşmada "Bu soykırımla insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Soykırımın yoğun olarak yaşandığı Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu topraklarda vatanları, namusları ve şerefleri için hayatlarını veren sayıları 8 bini geçen masumları her zaman yüreklerimizde yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

  Türkiye'de Srebrenitsa katliamının hatırlanması için düzenlenen etkinliklerden de bahseden Arınç, kanlı katliamın sorumluların cezasız kalmayacağını "Mladiç yakalanarak yargı önüne çıkarıldı. Karadziç de yargılanmaktadır. Mahkemelerden yüreklerimizdeki adalet duygusunu tatmin edecek şekilde bu katilleri cezalandırmasını bekliyoruz" sözleriyle belirtti.

  Benzer olayların yaşanmaması için geçmişin unutulmaması gerektiğini belirten Arınç, "Diğer yandan da Balkanlarda kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması için geçmişteki acıların tutsağı olmadan birlikte inşa edeceğimiz güvenli ve mutlu yarınlar için çalışılmasını istiyorum" dedi ve gelecek nesiller için en anlamlı mirasın bu denge olacağını belirtti.

  Arınç, Türkiye'nin Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini belirtti ve "Türkiye gibi uluslararası toplum mensubu diğer devletlerden alacağı destekle, Bosnalı siyasetçiler ülke içinde uyumu ve ülke kurumlarında verimliliği teşvik ettiği sürece, bu seçkin ülkenin bir kaç yıl içerisinde NATO ve AB üyeliklerinin gerçekleşeceğini düşünüyorum" sözleriyle Bosna Hersek'in geleceği hakkında ümitli olduğunu dile getirdi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3